Međunarodna konferencija 2023- Socijalni dijalog za bolje tržište rada- Seul

“Međunarodna konferencija 2023”, održana je danas 12. maja 2023. godine, u Seulu, a povodom proslave 25-godišnjice od osnivanja Ekonomskog,socijalnog i radnog saveta republike Koreje.

Republiku Srbiju, i Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije predstavljali su Miloš Nenezić, predsednik Unije poslodavaca Srbije i član Borda AICESIS, i Dušan Petrović, sekretar Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije.

Cilj Konferencije je da obezbedi razmenu stručnih znanja i iskustava iz oblasti radnih reformi, uključujući dualitet tržišta rada, individualne i kolektivne radno-upravljačke odnose i aktiviranje tripartitnog socijalnog dijaloga.

Akcenat je bio i na podršci reformama Vlade Republike Koreje, a koje se odnose na modernizaciju tržišta rada kako bi se adekvatno odgovorilo na brzo promenjivo radno okruženje (4. industrijska revolucija, unapređenje fleksibilnosti radnog vremena i dualne strukture tržišta rada).

Na prvoj sesiji, pod nazivom „Radna reforma i saznanja iskusnijih država“, su izneti primeri i prakse radih reformi iskusnijih država.  Učesnicima je predstavljena radna reforma u evropskim državama, kao i evropski pristup regulativi kod zakona o radu i drugim trendovima nestandardnog zaposlenja, uključujući digitalne radne platforme. Takođe, predstavljen je i trend alternativnog rada i upućivanja radnika u Japanu.

Na drugoj sesiji, pod nazivom „Opsežna diskusija o radnoj reformi i socijalnom dijalogu“ se  razgovaralo o radnoj reformi, zaštiti radnika na platformama, izneta mišljenja o alternativnom radu i uslugama upućivanja radnika , kao i o značaju sosijalnog dijaloga.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *