IZAZOVI I POTENCIJALI MODNE I TEKSTILNE INDUSTRIJE U SRBIJI

 

Klaster FACTS i Unija poslodavaca Srbije Vas pozivaju na konferenciju za medije:

 

IZAZOVI I POTENCIJALI MODNE I TEKSTILNE INDUSTRIJE U SRBIJI

Utorak, 06.06.2017. godine u 12.30 časova

Unija poslodavaca Srbije, Stevana Markovića 8,  Zemun

 

Modna i tekstilna industrija, posle godina opadanja, počela je da beleži rast. Industrija kože i tekstila imala je 2016. godine izvoz od preko 1,1 milijardu dolara, što predstavlja rast od 13% u odnosu na 2015.godinu, a zaposleno je i 10.000 novih radnika. Da tekstilna industrija ima potencijal za razvoj govori i broj od 1.950 preduzeća koji posluju u ovoj grani i 5.400 preduzetničkih radnji koje se bave proizvodnjom tekstilnih proizvoda, kao i očekivani rast izvoza u 2017. godini od 15 odsto.

 

Modna i tekstilna industrija u Srbiji su tradicionalno orjentisane na evropsko tržište, tako da se najviše izvozi u Italiju, Nemačku, Rusiju, BiH, Crnu Goru, Rumuniju, Sloveniju Hrvatsku, Makedoniju i Belgiju. Ipak ova perspektivna grana srpske privrede kao najveći problem u poslovanju navodi sivu ekonomiju, nelojalnu konkurenciju, visoke dažbine i nedostatak kvalifikovane radne snage. To što je svaki drugi komad garderobe u Srbiji proizveden ili se prodaje na crno govori da inspekcije i Uprava carina moraju ozbiljnije da pristupe rešavanju ovog problema kako bismo ponovo došli do izvoza od 5 milijardi dolara koji je beležen pre više decenija kada je tekstilna industrija Srbije bila u svojoj punoj snazi.

 

O izazovima i potencijalima modne i tekstilne industrije govoriće Slađana Milojević, direktorka Klastera FACTS koji okuplja najznačajnije brendove srpske modne i tekstilne industrije ( AMC, Artex, Beba kids, Brem, Garmen, Ivatex, Ivković, Jasmil, Kika, Leonardo,  Luna, Mona, Modni studio Click, Đukić, Tib Stil, Stig, Tiffany, Zora sport, Maruška, Snatex) dok će ispred Unije poslodavaca Srbije govoriti predsednik UPS, Nebojša Atanacković.

 

U nastojanju da zajednički unaprede uslove poslovanja u grani tekstilne industrije Srbije Klaster FACTS i Unija poslodavaca Srbije potpisaće Sporazum o pristupanju Klastera Uniji poslodavaca Srbije.

 

[mk_title_box color=”#393836″ highlight_color=”#000000″ highlight_opacity=”0.3″ size=”18″ line_height=”34″ font_weight=”inherit” margin_top=”0″ margin_bottom=”18″ font_family=”none” align=”left”]Poziv za medije[/mk_title_box]

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *