DOBAR MENTOR = ODLIČNA PRAKSA

Unija poslodavaca Srbije uz finansijsku podršku Solidar Suisse Labour Assistance – SLA ove godine realizuje projekat “DOBAR MENTOR=ODLIČNA PRAKSA”. Cilj projekta je da se sprovede pilot program prakse koja predviđa naknadu kako za lice na praksi tako i za mentora. Čak 94,8% poslodavaca iz sektora malih i srednjih preduzeća, prema istraživanjima koje smo sproveli, izjasnilo se da bi organizovali stručnu praksu uz podršku države. Mala i srednja preduzeća na praksu u najvećoj meri gledaju kao na dodatni trošak, a angažovanje mentora sagledavaju kroz smanjenje produktivnosti, što retko koje malo preduzeće može da si priušti imajući u vidu da je produktivnost sektora MSP u Srbiji čak 4 puta niža od proseka u Evropskoj uniji.

U nastojanju da što veći broj malih i srednjih preduzeća dodatno motivišemo da ipak organizuju stručnu praksu u svojim preduzećima odabraćemo 15 zainteresovanih preduzeća, koja će odrediti mentora i realizovati jednomesečnu praksu u svom preduzeću tokom avgusta. Unija poslodavaca Srbije i Solidar će obezbediti finanisjska sredstva za naknadu za mentore i lica na praksi. Nakon prakse biće sprovedena evaluacija programa. S obzirom na to što u Srbiji čak 50% mladih tokom prakse nije imalo mentora tokom ove godine poseban akcenat stavljamo upravo na ulogu i značaj mentora prilikom obavljanja stručne prakse kako bi se obezbedili što kvalitetniji programi praksi, kako bi mladi sa prakse izašli sa upotrebljivim praktičnim znanjima i kako bi samo preduzeće imalo korist od prakse.

Tokom 2017. godine realizovaćemo i istraživanje među poslodavcima o stručnoj praksi čiji će rezultati biti osnova za zalaganje UPS pred nadležnim institucijama u narednom periodu.

Anketa Stručna praksa u Srbiji

 

Unija poslodavaca Srbije poziva sva zainteresovana preduzeća da se jave do 15.maja 2017.godine ukoliko žele da učestvuju u realizaciji stručne prakse tokom avgusta meseca. Kontakt mejl je a.kovacevic@poslodavci.rs i j.stoiljkovic@poslodavci.rs 

Poziv za učešće na projektu

Dobar mentor=odlična praksa za sajt

Untitled design

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *