Cilj Pravilnika je unapređenje bezbednosti i zdravlja na radu

Cilj Pravilnika je unapređenje bezbednosti i zdravlja na radu, a ne kažnjavanje poslodavaca.

Ovo je glavni zaključak sastanka predstavnika Unije poslodavaca Srbije, Inspekcije rada i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a u vezi sa Pravilnikom o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave širenja epidemije zarazne bolesti koji je stupio na snagu 11. jula. Glavna tema sastanka je bila kaznena politika, predviđena Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu.

Cilj Pravilnika nije kažnjavanje poslodavaca već unapređenje bezbednosti i zdravlja na radu.

Zajedničkim snagama učesnici sastanka su dogovorili da zauzmu tzv. “mekani pristup”. To znači da bi inspektor došao na teren, izvršio nadzor i putem saveta, sugestija i davanja rokova doprineo uspostavljanju željenog stanja.

Pravilnik daje osnovne preporuke, a ostaje na poslodavcu da u roku od 30 dana za konkretno preduzeće donese pravila u skladu sa Pravilnikom. Sve zavisi od veličine firme i na kojoj teritoriji se ona nalazi, jer su u različitim gradovima i opštinama različite mere, reči su Nebojše Miletića, člana predsedništva UPS i predsednika Sektora preventivnog inženjeringa – bezbednosti i zdravlja na radu Unije poslodavaca Srbije. I kada je u pitanju zaštita, na prvom mestu je podizanje svesti, da svi o sebi prvenstveno treba da vode računa, primenjuju mere nošenja maske i poštovanja fizičke distance. Kao jedna od preporučenih mera je i sugestija poslodavcima da se organizuje rad popodne ili rad od kuće što je u ingerenciji samog poslodavca na koji način će taj rad urediti.

Unija poslodavaca Srbije će pokrenuti inicijativu o izradi posebnih smernica za bezbedan i zdrav rad u cilju zaštite zdravlja zaposlenih u određenim delatnostima, kao i smernica koje se odnose na bezbedan povratak na rad u slučaju kada je registrovan Covid-19 kod zaposlenog.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *