Agenti za nekretnine postaju profesionalni korisnici usluga katastra

Sektor za poslovanje nekretninama Unije poslodavaca Srbije u RGZ

Transparentno funkcionisanje tržišta je veoma važno, tako da je neophodno da i agencije za nekretnine imaju digitalni pristup podacima katastra. To su pokazale promene na tržištu nepokretnosti nastale tokom vanrednog stanja izazvanog pandemijom.

Na inicijativu predstavnika Unije poslodavaca Srbije i Privredne komore Srbije, na današnjem sastanku u Republičkom geodetskom zavodu dogovoreno je da se za agente za nekretnine organizuju obuke za korišćenje digitalnih servisa katastra i da im se omogući da postanu profesionalni korisnici eŠaltera.

Temelj bliskijoj saradnji ove dve institucije postavljen je 2019. godine potpisivanjem Memoranduma o saradnji Republičkog geodetskog zavoda i Unije poslodavaca Srbije. Time je intenzivirana razmena informacija i potekle su inicijative koje za cilj imaju poboljšanje poslovnog ambijenta za srpska preduzeća koja koriste usluge Geodetskog zavoda.

Prva incijativa koja je danas konkretizovana potekla je od struke, od Sektora za poslovanje nekretninama Unije poslodavaca Srbije, a UPS, PKS i RGZ će je sad pretvoriti u delo.

Direktor RGZ-a Borko Drašković rekao je da digitalna platforma Zavoda GeoSrbija nudi podatke koje agenti za nekretnine mogu koristiti kako bi na sveobuhvatan način svojim klijentima predstavili nepokretnosti. Uz nekoliko klikova na računaru moguće je vrlo brzo proveriti da li neka nekretnina ima terete ili zabeležbe.

Sastanku su prisustvovali predsednik grupacije posrednika u prometu nepokretnosti PKS Damir Borić, predsednik Upravnog odbora udruženja Klaster nekretnine Nenad Đorđević, predsednik Sektora za poslovanje nekretninama Unije poslodavaca Srbije Nebojša Rapaić, predsednik Izvršnog odbora Unije poslodavaca Srbije Andreja Brkić i član izvršnog odbora Unije poslodavaca Srbije Ervin Pašanović.

Učesnici sastanka složili su se da uslov za pristup obukama u domenu digitalne komunikacije sa katastrom bude potpis Kodeksa poslovne etike posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti Privredne komore Srbije kako bi se osiguralo da se na tržištu nepokretnosti jasno ustanovi razlika između profesionalnih i stručnih agenata za nekretnine i amatera. Cilj udruženja je da zaštiti interese i kupaca i prodavaca nepokretnosti i omogući da svi učesnici na tržištu nepokretnosti ostvare najbolji rezultat na opšte zadovoljstvo.

Obuka za korišćenje digitalnih servisa katastra za agente za nekretnine organizovaće se u Uniji poslodavaca Srbije.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *