Zaključen Kolektivni ugovor za hemiju i nemetale

Unija poslodavaca Srbije i Samostalni sindikat hemije i nemetala Srbije zaključili su Poseban kolektivni ugovor za hemiju i nemetale Srbije, koji ugovor je u integralnom tekstu dogovoren još 20. marta ove godine, ali iz razloga uvođenja vanrednog stanja u Republici Srbiji tom prilikom nije mogao biti potpisan.

Iz navedenih razloga, zvanično potpisivanje ovog kolektivnog ugovora upriličeno je u petak, 5. juna na Četvrtom kongersu Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije. Ovaj opšti akt je za Uniju poslodavaca Srbije potpisao predsednik Sektora hemije i nemetala Srbije Nenad Dojčilović, dok je za Samostalni sindikat hemije i nemetala Srbije svoj potpis na isti stavio predsednik tog sindikata Ljubiša Nestorović.

Bitno je istaći, da je primena Posebnog kolektivnog ugovora za hemiju i nemetale Srbije, ugovorena sa odloženim dejstvom, odnosno tek nakon donošenja odluke Vlade o proširenom dejstvu ovog akta, nakon koje bi poslodavci imali dodatni rok od 90 dana za usaglašavnje svojih opštih akta i ugovora o radu.

Takođe, u vezi samog teksta Kolektivnog ugovora, ističemo da je velika novina činjenica da isti sadrži samo elemente za obračun i isplatu osnovne zarade i drugih troškova u vezi sa radom, te da će se nakon početka njegove primene sva finansijska davanja prema zaposlenima dogovarati na nivou poslodavca, odnosno direktno između poslodavca i njegovih zaposlenih.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *