Zahvalnica za ogroman doprinos promovisanju zadužbinarstva na Univerzitetu u Beogradu

Na godišnjoj svečanosti „Dan zadužbinara“ Univerziteta u Beogradu, Generalni Sekretar Unije poslodavaca Srbije dobio je zahvalnicu za ogroman doprinos promovisanju zadužbinarstva na Univerzitetu  u Beogradu kroz realizaciju dokumentarnog filma o zadužbinama Univerziteta u Beogradu.

Bogdan Braković, dizajner tona, Vladimir Racković, kompozitor, Ljubica Ćorović, šef odeljenja za stare i retke knjige Biblioteke grada Beograda, Vladimir Tomić, viši savetnik Muzeja grada Beograda, Boško Savković, reditelj dokumentarnih filmova, Generalni sekretar Unije poslodavaca Srbije

Savet Univerziteta u Beogradu ustanovio je Odlukom od 28. februara 2018. godine Dan zadužbinara Univerziteta u Beogradu, sa ciljem da se izrazi zahvalnost i poštovanje dobročiniteljima koji su Univerzitetu zaveštali svoju imovinu ili darovali značajnu donaciju.

Dan zadužbinara obeležava se u čast najvećeg dobrotvora Univerziteta u Beogradu, Luke Ćelovića Trebinjca, koji je svu svoju nepokretnu i pokretnu imovinu darovao Univerzitetu.

Istom odlukom ustanovljena je dodela Plakete Luka Ćelović Trebinjac i dodela zahvalnica. Plaketa se dodeljuje pojedincu ili pravnom licu za poseban doprinos negovanju i razvoju zadužbinarstva. Godišnje se dodeljuje jedna Plaketa, koju uručuje rektor Univerziteta na svečanosti Dana zadužbinara. Zahvalnice se dodeljuju fizičkim i pravnim licima za uspešnu saradnju, podršku u razvoju ideje zadužbinarstva, kao i za doprinos u ispunjenju ciljeva zadužbina i fondacija.

Takođe, pored Plakete i zahvalnica, na svečanosti su dodeljene i Nagrade Veselina Lučića za najbolje naučno i književno delo nastavnika i saradnika Univerziteta u Beogradu, Nagrade Zadužbine Đoke Vlajkovića mladim naučnim radnicima Univerziteta u Beogradu, stipendije, novčane nagrade, kao i materijalne pomoći studentima Univerziteta u Beogradu za školsku 2020/2021. godinu.

Realizacijom dokumentarnog filma o zadužbinama Univerziteta u Beogradu, Boško Savković je dao veliki  doprinos  podizanju svesti o značaju dobročinstva zadužbinara sa željom  da utiče i podstakne  nove donatore da svojim zaveštanjima pomognu razvoju nauke i obrazovanju studenata.   

BOŠKO SAVKOVIĆ, dipl. pravnik, pisac, reditelj dokumentarnih filmova, producent, nekada i novinar. 1996. godine postao je jedan od osnivača satiričnog lista „Naša krmača“. Sa grupom prijatelja koji su izdali Fototipsko izdanje Miroslavljevog jevanđelja od 1998. godine radi na promovisanju ovog rukopisa koji je postao deo UNESKO zbirke „Pamćenje sveta“. Kroz produkciju filma „U početku beše reč“ i predavanja održanim širom zemlje, Savković i danas promoviše ovo izuzetno delo srpske srednjovekovne kulture. Sa grupom prijatelja 1994. godine osnovao je Uniju poslodavaca Srbije u kojoj je obavljao dužnost potpredsednika za međunarodnu saradnju, a danas je Generalni sekretar Unije, član Predsedništva, Predsednik Saveta osnivača Unije i član Socijalno ekonomskog saveta Republike Srbije.

Jedan je od osnivača Humanitarne organizacije „Singidunum“ koja se poslednjih godina isključivo bavi pružanjem pomoći u školovanju dece bez roditelja.

Za svoje filmsko stvaralaštvo je nagrađen velikim brojem priznanja na međunarodnim filmskim festivalima, od kojih svakako treba pomenuti kanskog Zlatnog (2011) i Srebrnog delfina (2013). Član je žirija mnogobrojnih međunarodnih filmskih festivala, od Rusije do Brazila.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *