Zadržavanje cene struje do polovine 2022. godine – prava vest za privredu

Na održanoj sednici Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije jednoglasno je podržao inicijativu Unije poslodavaca Srbije da se obezbedi kontrolisan rast cene električne energije za privredu.  Uvažavajući naše argumente  Vlada Republike Srbije je usvojila  zaključak  kojim se preporučuje Elektroprivredi Srbije da struja privredi ne poskupi do 30. juna 2022. godine.

U zaključku koji je donela Vlada Srbije preporučeno je Elektroprivredi Srbije da preduzećima kojima ističe ugovor o snabdevanju, ponudi električnu energiju po jedinstvenoj nepromenjenoj ceni od 75 evra za megavatčas (bez PDV-a) za period do 30. juna 2022. Takođe je preporučeno da kupcima električne enrgije koji po ugovoru imaju višu cenu od navedene, EPS ponudi izmenu ugovora u pogledu cene i perioda važenja, počev od 1. januara 2022.

Pružajući podršku zaključku Vlade Srbije, kojim je data značajna podrška privrednim subjektima, Unija poslodavaca očekuje da i u budućnosti bude uključena u razgovore o ceni energenata za preduzeća. Unija veruje da će EPS uvažiti preporuku Vlade, kao i da će ubuduće politiku cena prema privredi voditi uz konsultovanje reprezentativne organizacije poslodavaca, naravno vodeći računa i o održivom poslovanju svog preduzeća.

Navedena zamrzavanja rasta cene električne energije su rezultat ranijih inicijativa Unije poslodavaca Srbije koje su upućene predstavnicima Ministarsta finansija kao i Ministarstvu energetike gde se tražilo postepeno i kontrolisano poskupljenje struje. Na taj način u jeku najveće energetske krize obezbeđeno je postepeno i kontrolisano poskupljenje cene električne energije za preduzeća, što će dalje olakšati već dovoljno teške uslove poslovanja kao i obezbediti opstanak privrede.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *