Vlada Srbije preporučila novu cenu struje za privredu

Vlada Srbije preporučila je Elektroprivredi Srbije novu cenu električne energije za privredu, koja stupa na snagu od 1. septembra. Za redovno snabdevanje preporučena je cena od 95 evra po Mwh, za subjekte odbrane 86,13 evra, a za rezervno snabdevanje 123,5 evra po Mwh.
Iako svako poskupljenje opterećuje poslovanje preduzeća, čija situacija inače nije povoljna, iz predložene cene vidi se razumevanje predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije za stanje u kojem se privreda nalazi.

Vlada je prethodnim odlukama zadržavala cenu struje za preduzeća na ranijem nivou, uvažvajući time apele Unije poslodavaca Srbije da električna energija za preduzeća ne poskupljuje, ili ako je to nužno da poskupljenje bude postepeno i u razumnim iznosima.

S obzirom na globalnu energetsku situaciju, koju odlikuju drastična poskupljenja energenata i mere štednje širom sveta, kao i opterećenje koje trpi Elektroprivreda Srbije, najavljeno poskupljenje može se smatrati razumnim i nužnim i predstavlja višestruko niži iznos u odnosu na tržišnu cenu kao i cenu koju plaćaju zemlje u okruženju.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *