Od danas i VINARIUM deo Unije poslodavaca Srbije

VINARIUM je mlada vinarija nastala 2009. godine, bazirana na ljubavi porodica Bikicki i Šljivančanin prema vinogradima i proizvodnji vina.

VINARIUM se nalazi u malom sremskom selu Banoštor, jednom od najstarijih Sremskih naselja gde je tradicija gajenja vinove loze duga, i potiče još od vremena Rimskog carstva. Tada je Bononija Malta (današnji Banoštor), rimsko pristanište na Dunavu, zauzimala vrlo važno mesto na raskršću podunavskih puteva celoga Carstva, a bila je povezana putem sa Sirmiumom, prestonicom carstva i ujedno pristaništem na Savi.

Ulaz u vinariju Vinarium

U trećem veku nove ere, Rimski imperator Markus Aurelijus Probus je u velikoj meri doprineo procvatu vinogradarstva u ovoj oblasti i postavio temelje za negov dalji razvoj.

U 12. veku srpski plemić iz dinastije Vukanović Beloš, čija je sestra Jelena bila udata za ugarskog kralja, dobio je titule ugarskog palatina i bana. Osnovao je manastir na mestu današnjeg Banoštora koji je tako i dobio današnje ime – Banov manastir (mađarski Ban monostra).

Vinarium je  postavio vrlo jasne ciljeve i realne planove koji imaju jake i stabilne temelje, a to su njihovi vinogradi.

Za sada VINARIUM ima i 26 posađenih hektara, a plan je da vinariju prošire sa ukupno blizu 40 ha vinograda. Zahvaljujući pomoći Sekretarijata za privredu i turizam kao i poljoprivrede AP Vojvodine izgrađen je opremljen vinski podrum sa pratećom degustacionom salom.

Sa proizvodnjom oko 40.000 litara vina različitih belih i crnih sorti i degustacionom salom, VINARIUM je spreman da ugosti ljubiteleje vina i snabde ugostiteljske i turističke objekte vinom koje je optimalno po ceni i kvalitetu.

Zajednička opredeljenja Unije poslodavaca Srbije i VINARIUM-a se baziraju na podršci daljem razvoju jedinstvenih domaćih proizvoda i brendova koji imaju ogroman potencijal ne samo na našem već i na svetskom tržištu. Za razvoj privrede Srbije i rast BDP-a od velikog značaja su već gotovi proizvodi, a ne samo sirovine. Dalji razvoj  domaćih proizvoda je ulaganje u budućnost, a podrška lokalnim privrednicima omogućava stabilnu budućnost novim generacijama.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *