Vanredna sednica BusinessEurope

Danas, 9. marta 2022.godine, čelnici organizacija članica BusinessEurope su održali vanrednu sednicu, a Uniju poslodavaca Srbije je predstavljao predsednik, Miloš Nenezić. Povod za sednicu je neformalni sastanak šefova država i vlada zemalja članica Evropske unije 10-11 marta 2022. kojima poslovna zajednica Evropske unije (EU) želi da pošalje svoju jedinstvenu i usaglašenu poziciju povodom aktuelnih dešavanja.

U diskusiji je podvučeno da je poslednjih nekoliko dana pokazalo da se globalna snaga EU-a zasniva na ekonomskoj snazi, a ona, pak, počiva na EU vrednostima. Stoga je od najveće važnosti da se EU dobro stara o svojoj ekonomiji. To podrazumeva, pre svega, smanjivanje zavisnosti od nepouzdanih snabdevača i da bi zato trebalo ubrzati ratifikaciju sporazuma o slobodnoj trgovini sa zemljama Južne Amerike i Meksika i produbiti trgovinske odnose sa ključnim partnerima, poput SAD.

Posebno je velika zabrinutost poslodavaca kada je u pitanju jačanje internog tržišta energije i diversifikacija izvora snabdevanja energentima i rutama za njihovo dopremanje. Važan deo odgovora su i Zeleni dogovor, sa ubrzanom implementacijom projekata obnovljivih izvora energije, vodonik i alternativna goriva.

Čelnici biznis organizacija su takođe naglasili svoju odlučnost da rade sa liderima EU-a na miru i prosperitetu, ali i na ublažavanju negativnih posledica aktuelnih ratnih dešavanja po evropsku ekonomiju, na povećanju energetske nezavisnosti EU i jačanju njenih odbrambenih sposobnosti. Sankcije uvedene Rusiji će neosporno imati direktne i indirektne troškove za kompanije i radnike i zbog toga će biti potrebno da se uspostave mere podrške. S druge strane, kada je u pitanju ispitivanje kandidature Ukrajine za članstvo u EU, biznis zajednica je to pozdravila uz uslov da se ispune svi neophodni kriterijumi i uspešno okončaju pristupni pregovori

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *