USVOJENI PREDLOZI UNIJE NA NACRT ZAKONA O DUALNOM MODELU STUDIJA U VISOKOM OBRAZOVANJU

Poštovani članovi Unije poslodavaca Srbije, želimo da Vas obavestimo da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, usvojilo sve predloge i sugestije podnete u toku Javne rasprave od strane naše organizacije na aktuelni Nacrt zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju.

 Ističemo naročito, da su ovim našim usvojenim sugestijama, stvoreni povoljniji uslovi za poslodavca kod koga, prema predviđenom Nacrtu zakona treba da se obavlja praktična obuka i rad koja je deo nastave na studijskim programima u visokom obrazovanju, a koje će omogućiti efikasnije uključivanje poslodavca u dualni sistem visokog obrazovanja.

 Neki od naših najvažnijih predloga bili su da se naknada za učenje kroz rad isplaćuje studentima u neto visini od najmanje 50% od osnovne zarade zaposlenog koji radi na istim ili sličnim poslovima kod poslodavca u skladu sa zakonom, umesto ranije predloženih 70% od prosečne zarade na nivou Republike Srbije, što smo smatrali nerealno postavljenim zahtevom za poslodavce. Takođe, bitno je istaći da je uvedena mogućnost raskida ugovora o učenju kroz rad od strane poslodavca, ukoliko kod njega dođe do tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena. Nadalje, ukinuta je obavezna naknada štete od strane poslodavaca, ukoliko dođe do otkaza ugovora o radu od strane poslodavca iz određenih razloga koji se ne mogu podvesti pod krivicu poslodavca, što nije bilo predviđeno predhodnim tekstom Nacrta zakona. Dodajemo takođe, da su na našu inicijativu izvršene i neke redakcijske izmene teksta Nacrta koje se odnose na usaglašavanje termina, i koje će doprineti jasnoći odredbi ovog akta.

Ovom prilikom želimo da se zahvalimo svim članovima Unije poslodavaca Srbije na produktivnoj i konstruktivnoj saradnji kojom smo još jednom dokazali da možemo doprineti uspostavljanju kvalitetnog pravnog okvira koji predstavlja okosnicu obrazovnog sistema usaglašenog sa potrebama razvoja domaće privrede i koji će omogućiti sistemsko povezivanje sveta obrazovanja i sveta rada, koje je preduslov za održivi razvoj domaće ekonomije, a samim tim i Republike Srbije uopšte.

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *