Usvojene nove inicijative Unije poslodavaca Srbije

Poštovani članovi,

Veliko zadovoljstvo nam je da Vas informišemo da su na 81. sednici Socijalno- ekonomskog saveta Republike Srbije, koja je održana 05.09.2018. godine, usvojene nove inicijative Unije poslodavaca Srbije, i to:

  1. Inicijativa za izmene i dopune Zakona o trgovini u okviru koje smo predložili unapređenje ovog propisa preciziranjem pojedinih zakonskih pojmova i instituta (npr. šta se smatra nelojalnom konkurencijom, dampingom, a šta regularnim tržišnim), potom usaglašavanja istog zakona sa Zakonom o potrošačima, Zakonom o fiskalnim kasama, Zakonom o rokovima plaćanja, Zakonom o platnim uslugama, Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti i dr. propisima s tim u vezi, kao i da se izvrši usaglašavanje sa propisima Evropske unije iz oblasti trgovine, te da buduća zakonska rešenja odgovore na nove načine prometa robe (promene u tehničkom smislu, novi trendovi i kanali trgovine u svetu (npr. e-trgovina), postojanje kartica (da se do kraja zakonski reguliše plaćanje platnim karticama i bankarske provizije – plaćanje platnim karticama svuda u svetu stimuliše s obzirom na višestruke benefite od istog, a prvenstevno što doprinosi borbi protiv sive ekonomije), da se uredi korišćenje čeka i menice i dr;
  2. Inicijativa za donošenje Zakona o zanatstvu u okviru koje smo predložili uređenje ove oblasti, kroz donošenje adekvatnog propisa, kojim bi bio vraćen odgovarajući profesionalni status zanatlijama, utvrđena zanatska zanimanja i uslovi pod kojima se mogu obavljati ove delatnosti;
  3. Inicijativa u vezi sa planiranim izmenama Zakona o inspekcijskom nadzoru u okviru koje smo predložili izmenu metodologije postupanja u inspekcijskom nadzoru, posebno u odnosu na sektor malih i srednjih preduzeća sa akcentom na preventivne aktivnosti.

Koristimo priliku da Vas pozovemo da se još aktivnije uključite u naš rad i da svojim predlozima za pokretanje inicijativa, komentarima i predlozima za rešavanje istih, utičemo na prevazilaženje problema u poslovanju privrednih subjekata u Republici Srbiji.

S poštovanjem,

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *