Uspešno održan novi seminar na temu Zaštite podataka o ličnosti

 

U prostorijama Unije poslodavaca Srbije uspešno je održan još jedan u nizu seminara posvećenih razumevanju i adekvatnoj primeni  Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u saradnji sa našim članom kompanijom ,,Ascaldera”.

Dana, 21. avgusta 2019. godine, počeo je da se primenjuje novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, koji ima za cilj ne samo da uredi prava na zaštitu fizičkih lica u vezi sa zaštitom podataka o ličnosti, već i da obezbedi adekvatno ostvarenje prava lica na koje se ti podaci odnose i prenos podataka o ličnosti u druge države, odnosno međunarodne organizacije. Zakonom su takođe propisane i obaveze lica (pravnih i fizičkih) koji rukovode, upravljaju i obrađuju te podatke i lica koji se staraju o njihovoj zaštiti, propisana je njihova odgovornost, adekvatan nadzor nad sprovođenjem odredaba Zakona, a propisane su i sankcije u slučaju povrede prava fizičkih lica u vezi sa obradom podataka o ličnosti.

Od početka stupanja na snagu Zakona, uočeno je da poslodavci imaju brojne nedoumice i nejasnoće u vezi sa njegovom primenom, počevši od definisanja i razumevanja samih pojmova u Zakonu, kao što je “podatak o ličnosti”, ko je u kompaniji rukovalac, ko se smatra obrađivačem i kakav je njihov međusoban odnos, ko je lice zaduženo za zaštitu podataka o ličnosti, pa do toga u kojim slučajevima i situacijama je neophodan pristanak fizičkog lica, a kad to nije nužno, kada je neohodno imati lice zaduženo za zaštitu podataka o ličnosti, šta je to na šta poslodavci moraju da obrate pažnju i regulišu kroz svoja akta kako bi osigurali adekvatnu zaštitu podataka o ličnosti, kada i kojim slučajevima je opravdan video nadzor i kako postupati sa tako dobijenim podacima. Na ova i druga brojna pitanja i nedoumice, učesnici su imali priliku da dobiju odgovore na našem seminaru.

Ipak, iz razloga što će se tokom implementacije ovog novog propisa u praksi, poslodavcima otvoriti i mnoga druga pitanja u budućnosti, učesnici su informisani da se po istim mogu obratiti Uniji poslodavaca Srbije.

Na kraju Seminara, svi prisutni su obavešteni o predstojećem sastanku Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i predstavnika Unije poslodavaca Srbije, na kojem se očekuju dodatna pojašnjenja u vezi sa primenom Zakona.

 

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *