Uspeh Unije poslodavaca Srbije u reformi obrazovanja

Danas je u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, održan prvi sastanak Radne grupe zadužene za izmene i dopune Zakona o dualnom obrazovanju i Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

U polaznu osnovu za izmene zakona, uvršćeni su predlozi i sugestije na kojima je Unija poslodavaca Srbije insistirala u prethodnom periodu, što vidimo kao potvrdu da se glas privrede čuje i uvažava.

Ideja naših predloga bila je da se sistem obrazovanja brzo prilagodi potrebama privrede. Ovo je predloženo kroz lakše povezivanje sistema obrazovanja sa privredom i finansijsku podršku poslodavcima koji se odluče da uđu u sistem učenja kroz rad.

Sve navedeno je dobar primer kako se uz konstruktivan dijalog zainteresovanih strana, dolazi do najboljih rešenja u cilju stvaranja uslova za efikasniji i atraktivniji privredni sistem, razvoj inovacija, privlačenje investicija, kreiranje kvalitetnih poslova, zapošljavanje mladih, sprečavanje migracije stanovništva, suzbijanje sive ekonomije.

S tim u vezi, pozivamo poslodavce da se izjasne o svojim predlozima za unapređenje koncepta dualnog obrazovanja, (učenja kroz rad), iz ugla prakse i prema svojim realnim potrebama, i tako svojim komentarima doprinesu dugoročnom održivom razvoju privrede i društva. Predloge možete dostaviti na e-mail: j.milikic@poslodavci.rs

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *