UPS na Samitu povodom stogodišnjice osnivanja Međunarodne organizacije poslodavaca

Međunarodna organizacija poslodavaca – International Organisation of Employers (IOE) 2. septembra 2020. godine, održala je Samit povodom stogodišnjice osnivanja.

Unija poslodavaca Srbije je od 2006. godine, članica IOE i jedini predstavnik poslodavaca Republike Srbije na međunarodnoj sceni, i naši predstavnici su učestvovali na Samitu putem video linka.

Lideri različitih Unija i asocijacija poslodavaca i poslovnih udruženja, na Samitu, započeli su dijalog o tome zašto je multilateralni sistem važan za poslovanje, na koje sve izazove sa stanovišta poslovanja UN treba da poboljša odgovor i kako poslodavci mogu da pruže podršku UN-u, kako u Njujorku i Ženevi, tako i na globalnom nivou.

Samitu je prisustvovao i Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš koji je izneo svoje stavove o ulozi i uticaju poslodavaca u sistemu Ujedinjenih nacija i široj proceni odnosa između biznisa i UN-a povodom njegove 75. godišnjice.

“Sada se suočavamo s generacijskom katastrofom koja bi mogla da uništi ogroman ljudski potencijal, da potkopa deceniju napretka i pogorša ukorenjene nejednakosti”, rekao je gospodin Gutereš, dodavši kako je iz tog razloga pokrenuta inicijativa “Spasimo našu budućnost”. Istakao je da jednom kada lokalni nadzor prenosa koronavirusa bude pod kontrolom, vraćanje učenika u škole mora biti najvažniji prioritet. “Konsultacije sa roditeljima, starateljima, nastavnicima i mladima su od osnovnog značaja”, napomenuo je.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš dodao je kako je pandemija kovid-19 produbila nejednakost između muškaraca i žena i poništila „decenije limitiranog i krhkog napretka na ravnopravnosti polova“, upozorivši da ćemo „bez odlučnog odgovora, izgubiti generacije ili nove pomake“. Od izbijanja pandemije „žene su bile na prvoj liniji borbe protiv nje, kao zdravstvene radnice, nastavnice, suštinsko osoblje i kao starateljke u svojim porodicama i zajednicama“. Ipak, samo 30 odsto njih je u ulozi donosilaca odluka, dodao je.

Takođe na održanom Samitu, snažno je pozdravljen i formalno usvojen IOE Manifest koji detaljno opisuje vrednosti koje određuju budući pravac delovanja IOE, i postavlja opseg izazova i nove mogućnosti koje su pred organizacijama poslodavaca i preduzećima koja zastupaju – od tehnološke revolucije sa njenim masovnim digitalnim inovacijama, do klimatskih promena i održivog razvoja.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *