Uniji dodeljena plaketa za unapređenje mirnog rešavanja radnih sporova

Uniji poslodavaca Srbije danas je dodeljena plaketa Republičke agencija za mirno rešavanje radnih sporova, kao priznanje za doprinos razvoju institucije mirnog rešavanja sporova između radnika i preduzeća. Direktor Agencije Ivica Lazović povelju je uručio predsedniku UPS Milošu Neneziću.

„Institut mirnog rešaanja sporova je u stalnom razvoju, broj rešenih predmeta se povećava, kao i prepoznatljivost alternativnog načina da se reše ozbiljni nesporazumi. Za ovaj posao presudna je podrška koju imamo od socijalnih partnera, među njima je Unija poslodavaca sa kojom se odlično razumemo i ovu saradnju unapredićemo u narednom periodu“, rekao je Ivica Lazović, direktor Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

predsednik Unije poslodavaca Srbije, Miloš Nenezić

„Prvi put u dugogodišnjoj karijeri mogu da primetim da su se složile kockice između socijalnih partnera. Prvi put imamo situaciju da vodeći ljudi partnera razmišljaju u istom pravcu, a taj pravac je dobrobit svih građana Srbije. Na sastancima imamo raznoraznih razmirica, ali one ne izlaze u javnost, sve se rešava razgovorom i dogovorom. Posebnu zahvalnost za to dugujemo čelnicima reprezentativnih sindikata“, rekao je na dodeli povelje predsednik Unije poslodavaca Miloš Nenezić.

Čestitajući kandidatima koji su završili obuku za arbitre i miritelje, predsednik Unije je istakao njihovu ulogu, jer, kada preventiva u preduzeću nije dala rezultat, onda na scenu stupa proces mirnog rešavanja, koji sprečava veće nesporazume i zaustavlja pokretanje spirale koja se negativno odražava na sve.

Po rečima dr Stane Božović, državne sekretarke u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, rešavanje sporova na miran način predstavlja veliki civilizacijski iskorak, ali i veliku uštedu. Radni sporovi koštaju poslodavce, koštaju zaposlene, a često koštaju i sve građane, jer se u slučaju javnih preduzeća i ustanova plaćaju novcem iz budžeta.

Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova osnovana je 2005. godine i do sada je razrešila 19.929 sporova.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *