Unija uspela u svojim inicijativama za poboljšanje Nacrta Zakona o dualnom modelu studija

Dana, 15. aprila u Privrednoj komori Srbije, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, održan je Okrugli sto na temu predloženog zakonskog rešenja o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju na kojem su učestvovali predstavnici Unije poslodavaca Srbije, i to: Prof. dr Bojan Ristić, Prof. dr Miladin Kalinić, kao i Jelena Budimčević i Svetlana Budimčević iz Sektora za opšte i pravne poslove Unije.

Bitno je istaći da je na ovom sastanku predstavljen izmenjen tekst Nacrta zakona, koji je u velikoj meri uvažio najvažnija nastojanja Unije poslodavaca Srbije, a koja će doprineti da se sistemski reši pitanje povezivanja našeg obrazovnog sistema sa potrebama privrede za relevantnim kvalifikovanim stručnim kadrom.

Naime, kroz Nacrt su uvaženi predlozi Unije da se obezbede podsticaji za poslodavce uključene u sistem visokog dualnog obrazovanja putem značajnih poreskih olakšica, smanjen je iznos naknade studentima za učenje kroz rad, koja je u prvobitnom predlogu iznosila 70% od prosečne zarade na nivou Republike Srbije na iznos od 50% osnovne zarade zaposlenog koji radi na istim ili sličnim poslovima kod poslodavac a za koje se student obučava, uvedena je mogućnost raskida ugovora o učenju kroz rad od strane poslodavca ukoliko kod istog dođe do tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena.

S obzirom na to da je javna rasparava u toku, u okviru Sektora obrazovanja Unije poslodavaca Srbije dogovoreno je da se dostave i dodatni predlozi za poboljšanje teksta Nacrta zakona, a sve u cilju kako bi se uskladili znanje i titula, odnosno podigao kvalitet obrazovanja u cilju održivog razvoja Republike Srbije.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *