Unija poslodavaca Srbije učestvovala na konferenciji “Mediteran: ljudi, veze i sudbine”

Predstavnici Unije poslodavaca Srbije, pratili su 04. marta 2021. godine onlajn konferenciju „Mediteran: ljudi, veze i sudbine“ u organizaciji Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta (EESC) i Unije za Mediteran (UfM). Unija za Mediteran, ili Mediteranska unija, je multirateralni projekt partnerstva 43 zemlje iz Evrope i Sredozemnog mora: 28 članica Europske unije i 15 sredozemnih partnerskih članica iz severne Afrike, Bliskog Istoka i Balkana.

Nakon dvadeset godina stalnog unapredjenja bilateralnih trgovinskih odnosa izmedju Evropske unije i partnerskih zemalja mediteranskog područja, na konferenciji ministara spoljnih poslova u Barseloni, 27. i 28. novembra 1995. godine dogovorena je “nova faza partnerstva” kojom su “proširene i produbljene veze bilateralnih, multilateralnih i regionalnih odnosa izmedju EU i parnerskih zemalja Sredozemlja”. Ovo je bio uvod u osnivanje Unija za Mediteran potpisivanjem Pariske deklaracije na svečanosti održanoj 13. jula 2008. godine. Jedan od osnovnih ciljeva ove unije je promocija stabilnosti i napretka nad celim Sredozemljem.

Učesnici konferencije su se složili da će u narednoj godini posebno usmeriti napore na dalje integrisanje privrede kroz zajedničku promociju trgovine i ulaganja, podsticanja klimatskih akcija i održivih modela za rast podržavajući digitalnu transformaciju te istovremeno zadržavajući dugogodišnji fokus Unije na osnaživanju i zapošljavanju žena kao i sprečavanju odliva mozgova. Svesni rastuće strateške važnosti mediteranskog područja, koje spaja Europu, Afriku i Aziju, prisutni su se složili da se sigurnosnim izazovima na Sredozemlju, koji su sve brojniji, države Unije za Mediteran mogu efikasno suprotstaviti jedino zajedničkim naporima. Razgovaralo se i o promovisanju koordinacije i saradnje po pitanju migracijskih kretanja sredozemnim pravcima te o potrebi jačanja kulturnog dijaloga na Sredozemlju kako bi se još efikasnije suzbio kako ekstremizam tako i netolerancija. Jedan od važnijih aktivnosti u narednom periodu biće i projekt čišćenja Sredozemnog mora.

Evropska unija je, u sklopu svog instrumenta za međunarodnu saradnju (NDICI), u dogovoru sa Unijom za Mediteran, izdvojila sedam milijardi evra za period od 2021. do 2027. godine, za dokument pod nazivom “Agenda za Mediteran”, koji je potpisan 12. februara 2021. godine. On predstavlja svojevrsnu obnovu  strateškog partnerstva evropskih i neevropskih zemalja na Sredozemlju, a sve u cilju oporavka zemalja južnog i istočnog Sredozemlja. Ova sredstva biće uložena u zajedničke projekte (u području prisilnih raseljavanja i migracija, promovisanje mira i stabilnosti, ubrzavanje prelaska na zelenu i digitalnu ekonomiju, borbu protiv klimatskih promena kao i borbu protiv posledica ekonomske krize izazvane virusom Covid-19). Prema navodima učesnika konferencije, očekuje se da bi se mogla privući i dodatna sredstva za projekte,  do visine od oko 30 milijardi evra.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *