Unija poslodavaca Srbije na sastanku Saveta predsednika organizacija članica BusinessEurope u Stokholmu

U Stokholmu je 25. novembra 2022. održan sastanak Saveta predsednika organizacija članica BusinessEurope (COPRES) na kojem je Uniju poslodavaca Srbije predstavljao direktor Srđan Drobnjaković. Domaćin sastanka je bila Konfederacija švedskih preduzeća, Svenskt Näringsliv, s obzirom na to da će Švedska predsedavati Evropskom unijom od januara 2023. godine. Veliki značaj događajima organizovanim  tim povodom potvrdili su svojim prisustvom Premijer Švedske, Princ kao predstavnik kraljevske porodice, Ministarka za EU pitanja i evropski Komesar za jedinstveno tržište.

Centralna tema događaja je bila privredni oporavak u svetlu nestašice u snabdevanju i visokih cena energije, regulatornog prostora u kojem preduzeća mogu da dišu, dugoročna konkurentnost, rast i zapošljavanje. Naglašeno je šest pitanja od ključne važnosti za budućnost miliona malih, srednjih i velikih evropskih preduzeća koja su predstavljena u Deklaraciji iz Stokholma, uz očekivanje da im se tokom švedskog predsedavanja EU posveti posebna pažnja. Deklaraciju na srpskom jeziku možete pročitati ovde.

Čelnici poslodavačkih organizacija su se složili da je u ovim izazovnim i neizvesnim vremenima od vitalnog značaja da evropska poslovna zajednica ostane jaka i ujedinjena. U tu svrhu, Evropi je hitno potrebna sveobuhvatna strategija konkurentnosti, koja bi uključivala načine na koje zajedničkim radom može da izgradi otvorena i jaka Evropa, sa konkurentnim preduzećima koja utiru put ka zelenoj i digitalnoj tranziciji, oslanjajući se i na evropsku moć za inovacijama. S druge strane, da bi privredi dala prostor za pokretanje zelene tranzicije, politika mora da obezbedi sigurnost snabdevanja u elektroenergetskom sistemu, uvede potpunu tehnološku neutralnost u zakone i propise i smanji regulatorno opterećenje za kompanije. U tom smislu, Predsednik BusinessEurope-a, Fredrik Person, je naveo: „Švedsko predsedništvo mora udružiti snage sa Komisijom i Evropskim parlamentom kako bi se olakšalo zakonodavno opterećenje za kompanije, na primer tako što će obezbediti da buduća pravila EU o dužnoj pažnji budu podnošljiva za veće kompanije i podnošljiva za MSP.“

Unija poslodavaca Srbije je pridruženi član BusinessEurope od 2011. godine, uprkos činjenici da Republika Srbija nije članica Evropske Unije. Utoliko jačanje odnosa sa BusinessEurope predstavlja važnu kariku u povezivanju sa EU tekovinama i jačanju kolegijalnih veza sa poslodavcima iz čitave Evrope.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *