Unija poslodavaca Srbije na sastanku Izvršnog odbora BUSINESSEUROPE

Sastanak je održan 22.10.2020. godine, i Uniju poslodavaca Srbije je predstavljao predsednik Miloš Nenezić zajedno sa kolegama iz Sektora za međunarodnu saradnju.

Tokom diskusije pričalo se o aktuelnim temama od važnosti za Evropsku Uniju, pitanjima odnosa sa NR Kinom kao i o predstojećoj kampanji EU oko nove strategije za rebalansiranje odnosa sa tom zemljom. Razgovaralo se o političkom i ekonomskom stanju u zemljama članicama EU, a utvrdjeni su i prioriteti za naredni EU institucionalni ciklus.

Kao najbitnija stavka sastanka nametnula se tema potencijalnog uvodjenja EU zemalja u drugi talas vanrednog stanja u cilju sprečavanja širenja epidemije COVID-19, kao i o ponovnom zatvaranju pojedinih zemalja i mogućem potpunom zatvaranju ekonomija i načinu i merama za sprečavanje istog. U završnoj fazi je i izrada studije o donošenju mera usmerenih na obezbeđenje podrške preduzećima pogođenih krizom, kao i očuvanje zaposlenosti.

Predstavljena je Zelena agenda, predviđena Evropskim zelenim planom, koji predstavlja skup politika i mera kako bi Evropska unija postala klimatski neutralna do 2050. godine. Komisija je u Evropskom zelenom planu, između ostalog, navela i da će ekološka tranzicija za Evropu biti u potpunosti efikasna samo ako i zemlje, koje je neposredno okružuju, preduzmu efikasne mere za energetsku tranziciju .

Izvršni odbor se osvrnuo na poruku britanskog premijera u vezi sa Brexit-om, koji je poručio da Velika Britanija treba “da se pripremi” za trgovinu sa EU bez dogovora iduće godine. EU je izrazila spremnost da “intenzivira” diskusije, ali da neće dogovor “po svaku cenu”. Glavni evropski pregovarač Mišel Barnije trebalo bi da doputuje u London zbog nastavka pregovora, ali kancelarija britanskog premijera sugeriše da bi njegov dolazak bio besmislen ukoliko ne dođe do promene pozicije EU. Naznačeno je da je Britanija očekivala od Brisela regulisanje odnosa u „kanadskom stilu“, ali sada se pominje „australijski stil“ kao alternativa, a to znači niz ograničenja u budućoj trgovini.

Unija poslodavaca Srbije je pridruženi član BUSINESSEUROPE od 2011. godine, uprkos činjenici da Republika Srbija nije članica Evropske Unije. Utoliko jačanje odnosa sa BUSINESSEUROPE predstavlja važnu kariku u povezivanju sa EU tekovinama i jačanju kolegijalnih veza sa poslodavcima iz čitave Evrope.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *