100 godina Međunarodne organizacije rada

Ove godine Međunarodna organizacija rada obeležava sto godina od svog postojanja. Ovaj značajni jubilej okupio je predsednike i premijere, među kojima su predsednici Francuske, Itaije, premijeri Slovenije, Rusije, Srbije i kancelarka Nemačke, kao i predstavnike vlade, sindikatqa i poslodavaca. U radu skupa učestvuje i predsednik Unije poslodavaca Srbije, gospodin Miloš Nenezić.

”Trajni mir je moguć ako ima socijalne pravde”, dugogodišnji je moto MOR-a. Prisutnima su se obratili nemačka kancelarka Angela Merkel , francuski predstavnik Emanuel Makron i premirejka Srbije, Ana Brnabić, kojoj je odato priznanje u radu na strukturalnim reformama. Socijalni mir, fer uslovi rada, minimalna zarada i socijalna zaštita su ključne stvari oko kojih se mora pregovarati.

Međunarodna organizacija rada , kao tripartitna otganizacija, nastala je kao deo Versajskog sporazuma, 1919. godine i predstavlja međunarodni institucionalni okvir koji je neophodan za pronalaženje rešenja i kreiranje poboljšanja uslova rada u celom svetu. Među osnivačima MOR-a, bila je i Kraljevina SHS. Srbija danas ima 76 ratifikovanih konvencija, a 7.marta ove godine je potpisan Program dostojanstvenog rada za Srbiju (2019-2020), zasnovan na prioritetima i ciljevima koje su zajednički usaglasili Vlada, sindikati i poslodavci.

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *