Unija poslodavaca Srbije na godišnjoj konferenciji AICESIS

Predsednik Unije poslodavaca Srbije, Miloš Nenezić, predstavljao je Uniju poslodavaca Srbije je na međunarodnoj digitalnoj konferenciji Međunarodnoe asocijacije ekonomskih i socijalnih saveta i sličnih organizacija,(AICESIS).

Govornici su diskutovali o izazovima održivog razvoja u svetlu uticaja pandemije COVID-19. Osvrnuli su se na to kako međunarodna zajednica može odgovoriti na pandemiju na način kojim će se postići ciljevi održivog razvoja i ubrzao napredak tokom decenije delovanja i sprovođenja programa.Učesnici konferencije govorili su i o merama koje treba preduzeti za rešavanje ekonomskih posledica pandemije korona virusa.

Naglašeno je da je pandemija dodatno istakla strukturne slabosti i snažnu potrebu za delotvornim i koordinisanim strukturnim reformama koje će ublažiti uticaj pandemije i ubrzati privredni oporavak. Odgovorajuća politika Vlada je u ovom smislu ključna za oblikovanje privrede nakon krize, a prednosti po ekonomiju će biti ostvarene ulaganjem daljih napora u borbi protiv korupcije, unapređenjem vladavine prava i jačanjem socijalnog dijaloga.


Program Ujedinjenih nacija za razvoj Ciljeva održivog razvoja sprovodi aktivnosti u više od 170 država i teritorija, uključujući Republiku Srbiju. Četiri godine od usvajanja globalne Agende Ujedinjenih nacija o održivom razvoju do 2030. godine, učesnici konferencije pozvali su na deceniju ambiciznijeg rada i većeg zalaganja svakoga od nas, kako bi se do 2030. godine ostvarili Ciljevi održivog razvoja i najavili mere i dalje korake koji će se preduzeti kako bi Agenda bila realizovana.

AICESIS je osnovana 1989. godine u skladu sa holandskim zakonom u cilju promovisanja socijalnog dijaloga i razmene stavova i primera dobre prakse među članovima i okuplja više od 70 zemalja iz Evrope, Azije, Afrike i Južne Amerike. Takođe, na međunarodnom planu, ima blisku saradnju sa Međunarodnom organizacijom rada i Ekonomskim i socijalnim savetom Ujedinjenih nacija. Upravljačku strukturu AIECESIS-a čine Generalna skupština, Bord, Predsednik i Generalni sekretar.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije, Miloš Nenezić, izabran za člana Borda na sednici ovog tela oktobra 2019. godine, čime su još jednom potvrđeni ugled Unije poslodavaca Srbije na međunarodnom nivou i važnost njenog doprinosa jačanju socijalnog dijaloga.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *