Unija poslodavaca Srbije na godišnjem sastanku članica IOE iz Evrope i Centralne Azije

Na redovnom godišnjem sastanku-konferenciji članova Međunarodne organizacije poslodavaca (IOE) iz Evrope i Centralne Azije, održanoj 9. septembra, učestvovali su predstavnici više od 25 zemalja. Srbiju je na ovom sastanku predstavljala Unija poslodavaca Srbije.

Sastanak je bio podeljen na tri tematska dela:

• Kriza izazvana COVID-19 pandemijom i planirane aktivnosti IOE u evropskom regionu;
• Izazovi za organizacije poslodavaca nakon završetka pandemije i okrugli sto;
• Koje strategije usvojiti u cilju veće otpornosti i spremnosti organizacija poslodavaca i preduzeća na krizu izazvanu COVID-19.

Na okruglom stolu diskutovalo se o različitim merama koje je 14 zemalja, uključujući i Srbiju, sprovelo radi rešavanja teškoća proisteklih iz pandemije virusa COVID-19 i njenih socijalnih i ekonomskih posledica. Fokus je bio na planu očuvanja zaposlenosti i ublažavanja efekata nastalih gubitkom prihoda, podrške privredi, smanjivanja uticaja krize na ranjive grupe stanovništva, osnaživanja zdravstvenih sistema i usporavanja širenja pandemije.

Sve zemlje učesnice su se složile da su sektori ugostiteljstva, turizma, avioprevoza, ali i niza različitih usluga najviše pogođeni pandemijom s obzirom da su potpuno obustavili delatnost kako bi se izbegla cirkulacija građana i smanjilo širenje virusa.

Zbog ovakve odluke nadležnih pojedini privrednici odmah su ukazali na neophodnost intervencije države od koje se očekivalo da usvoji ekonomski paket mera kako bi se sprečio talas otpuštanja radnika i pomoglo da što veći broj preduzeća ne ugasi poslovanje.

Sastanku su prisustvovali i predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić kao i direktor Srđan Drobnjaković. Gordan Žakula, savetnik u Službi za međunarodnu saradnju UPS, je upoznao prisutne sa donetim uredbama i merama Vlade Republike Srbije za implementaciju Programa podrške privredi u cilju smanjenja negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom virusa Covid-19.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *