Unapređenje sistema paušalnog oporezivanja

Krajnji cilj svih reformi za koje se Unija zalaže i u čijem sprovođenju učestvuje je razvoj dobrog poslovnog okruženja koje će svim građanima Srbije omogućiti bolji život.

Sa ponosom ističemo činjenicu da su se poslodavci ujedinjeni u Uniji nametnuli kao nezaobilazna snaga u identifikaciji ekonomskih i socijalnih prioriteta, artikulisanju akcija i sprovođenju ovih akcija u delo.

Studije i analize, projekti za jačanje konkurentnosti i originalne inicijative koje smo zajednički definisali, značajno su doprinele reformama u Srbiji i administrativnom rasterećenju privrede.

Jedna od konkretnih inicijativa realizovana je i kroz unapređenje sistema paušalnog oporezivanja, koji se sprovodi od 1. januara 2020. godine.    

 Naime, odredbama Zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana („Službeni glasnik RS“, br. 86/2019), Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji („Službeni glasnik RS“, br. 86/2019) i Uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti („Službeni glasnik RS“, br. 94/2019), izvršene su izmene u vezi pojednostavljenja procedure obračuna paušalnog poreza, omogućeno je podnošenje zahteva u elektronskom obliku, kao i automatski obračun poreza na paušalno utvrđen prihod, te dostavljanje rešenja u elektronskom obliku preko portala Poreske uprave.

 Obaveštenje o ovim pozitivnim promenama, kao i najznačajnija pitanja i odgovori za paušalce možete pročitati ovde

Takođe, na sajtu Poreske uprave nalazi se i Obaveštenje u vezi omogućavanja podnošenja Evidencione prijave za PDV (Obrazac EPPDV), kao i zahteva za brisanje iz registra obveznika PDV (Obrazac ZBPDV) u elektronskom obliku preko portala Poreske uprave od 1. januara 2020. godine (izmenjen je Pravilnik koji reguliše podnošenje navedenih obrazaca). Potvrde o ulasku u sistem PDV i izlasku iz sistema PDV će obveznicima od 1. januara 2020. godine takođe biti dostavljane u elektronskom oblku, preko portala Poreske uprave.Više informacija možete pročitati ovde

Sve ovo vreme naši uspesi nas guraju da idemo korak ispred vremena, na partnerskim osnovama razvijamo konstruktivan socijalni dijalog kao temelj naše kuće i u nju ugrađujemo vrednosti poput saradnje, razumevanja, otvorenosti, …

Zato Vas i ovom prilikom pozivamo da nas još aktivnije podržite, jer samo ujedinjeni bićemo u prilici da jasno sagledamo ambijent u kojem poslujemo, što će doprineti predlaganju kvalitetnih promena, koje će omogućiti privrednim subjektima poslovanje u olakšanim uslovima sa komponentom izvesnosti.

Snagom argumenata idemo putem još ozbiljnijih reformi i u Novoj 2020. godini, kako bi osnažili nacionalnu privredu, jer Jaka privreda je jaka Srbija!

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *