Umetnička radionica Lazarus

Umetnička radionica Lazarus osnovana je na Vidovdan 1989. godine.

Protomajstor akademski slikar Radan Radojlović, sadašnji rukovodilac i osnivač, zajedno sa svojim bratom, slikarom Stanišom i velikim prijateljem, majstorom duboreza Miroslavom Milanovićem, dolazi na ideju da u pomenutom sastavu osnuju atelje, radionicu koja će se, uže orijentisano, baviti vizantijskom, srpskom srednjevekovnom i pravoslavnom umetnošću. Vremenom radionica biva zapažena u užoj okolini izrađujući ikone, ikonostase, mozaike i razni crkveni mobilijar.

Početkom novog milenijuma radionica ulazi u sferu freskoslikarstva. Pozivi dolaze iz crkava i po par stotina kilometara udaljenih, pa je tako do danas ovaj sastav sačinio preko trideset pet ručno rađenih ikonostasa, preko pet stotina ikona i živopis u trideset dva hrama ukupne zbirne površine sedamnaest hiljada kvadrata.

Sastav ateljea se kroz godine menjao, usavršavao i sazrevao kroz mnogobrojne projekte, iskustva i izazove. Trenutno je angažovan na nekoliko projekata, kao što su oslikavanje hrama Svete Trojice u Gornjem Milanovcu, hrama Preobraženja Gospodnjeg na Zlatiboru kao i oslikavanje jednog od najstarijih hramova u Evropi, hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku koji datira iz dvanaestog veka.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *