U Zrenjaninu održan okrugli sto/trening – Problemi u primeni radnog zakonodavstva

Unija poslodavaca Srbije sprovodi Projekat Pravni servis za poslodavce u oblasti primene radnog zakonodavstva, uz tehničku pomoć, usmeravanje i finansijsku podršku Međunarodne organizacije rada – Kancelarije za centralnu i istočnu Evropu, Budimpešta – Tima za tehničku podršku dostojanstvenom radu.

U okviru Projekta, organizovan je četvrti po redu okrugli sto na kojem je predstavljena publikacija „Uređen radni odnos – Doprinos dostojanstvu na radu i očuvanju radno-socijalnog mira (Korisni saveti u vezi sa primenom radnog zakonodavstva), a nakon toga se sa poslodavcima diskutovalo o problemima u primeni radnog zakonodavstva, gde su i oni dobili mogućnost da izlože svoje primedbe i predloge za kvalitetnije uređenje ove oblasti, ali i privrednog ambijenta uopšte. Pre ovog, isti takvi okrugli stolovi sa održani su u Beogradu, Bačkoj Palanci i Novom Sadu.

Ovo je bila prilika i da sa poslodavcima porazgovaramo i o novom Zakonu o dualnom obrazovanju koji će se primenjivati od početka septembra i čujemo šta oni misle o istom, odnosno koja znanja, veštine, kompetencije i sposobnosti zaposleni moraju da imaju, kako bi zanimanja bila u skladu sa realnim potrebama poslodavaca. Pomenut je i novi Šifarnik zanimanja koji poslodavci moraju da primenjuju, s obzirom da će samo tako njihove prijave za zaposlene biti prepoznate u Centralnom registru socijalnog osiguranja.

Drugi deo događaja, organizovan je kao trening na temu lakše primene radnog zakonodavstva, sa težištem na pravima i obavezama u slučaju prestanka radnog odnosa i to naročito otkazom ugovora o radu od strane poslodavca.

Okrugli sto sa treningom je završen je u 14,30 časova.

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *