U Kruševcu održan okrugli sto/trening – Problemi u primeni radnog zakonodavstva

Unija poslodavaca Srbije sprovodi Projekat Pravni servis za poslodavce u oblasti primene radnog zakonodavstva, uz tehničku pomoć, usmeravanje i finansijsku podršku Međunarodne organizacije rada (MOR) – Kancelarije za centralnu i istočnu Evropu, Budimpešta – Tima za tehničku podršku dostojanstvenom radu.

U okviru Projekta, organizovan je Okrugli sto na kojem je predstavljena publikacija „Uređen radni odnos – Doprinos dostojanstvu na radu i očuvanju radno-socijalnog mira (Korisni saveti u vezi sa primenom radnog zakonodavstva).

Nakon predstavljanja Publikacije, diskutovalo se o problemima u primeni Radnog zakonodavstva. Okrugli sto je takođe bio prilika da poslodavci izlože svoje primedbe i predloge za kvalitetnije uređenje ove oblasti, ali i privrednog ambijenta uopšte.

S obzirom da je ovih dana aktuelna tema nova minimalna cena rada po radnom času u Republici Srbiji za 2020. godinu, iskoristili smo priliku da čujemo stavove poslodavaca o mogućnostima za povećanje, kao i njihove predloge za olakšice privredi u vidu smanjenja poreza i doprinosa na zarade, republičkih i lokalnih taksi i drugih parafiskalnih nameta.

Takođe, kako su počeli dogovori oko novog procesa pregovora u zaključivanju Posebnog (granskog) kolektivnog ugovora za hemiju i nemetale Srbije, uvažavajući činjenicu da je Kruševac tradicionalno „hemijski“ grad, i da je nekoliko kompanija na ovom događaju bilo iz Sektora HiM, povela se diskusija o uslovima poslovanja u ovoj grani.

Nadalje, s obzirom da Unija, kao deo svoje misije, promoviše društveno odgovorno poslovanje, i da kao socijalni partner nastoji da doprinese sprovođenju i razvoju ljudskih prava i međunarodnih standarda rada, između ostalog onih koji se odnose na zabranu svih oblika diskriminacije u kom smislu promoviše zapošljavanje osoba sa invaliditetom, te da trenutno takođe sprovodi i Projekat podržan od strane MOR-a koji bi trebao da predstavi primere dobre prakse u ovoj oblasti, ovom prilikom je bilo reči o pozitivnim iskustvima poslodavaca u radnom angažovanju OSI.

U drugom delu događaja, organizovan je trening na temu lakše primene radnog zakonodavstva, sa težištem na pravima i obavezama u slučaju prestanka radnog odnosa i to naročito otkazom ugovora o radu od strane poslodavca, ali i o zakonskom regulisanju viškova zaposlenih.

Učesnici skupa su pozitivno ocenili ovaj događaj i istakli da bi radionica i treninga na temu Radnog zakonodavstva i uopšte skupova sa loklanim poslodavcima trebalo biti više.

Okrugli sto sa treningom je održan 27. avgusta 2019. godine (utorak) sa početkom u 12.00 časova, u kompaniji „Trayal“ a.d. u Kruševcu.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *