U Bačkoj Palanci održan okrugli sto/trening -Problemi u primeni radnog zakonodavstva

Unija poslodavaca Srbije sprovodi Projekat Pravni servis za poslodavce u oblasti primene radnog zakonodavstva, uz tehničku pomoć, usmeravanje i finansijsku podršku Međunarodne organizacije rada – Kancelarije za centralnu i istočnu Evropu, Budimpešta – Tima za tehničku podršku dostojanstvenom radu.

U okviru Projekta, organizovan je Okrugli sto na kojem je predstavljena publikacija „Uređen radni odnos – Doprinos dostojanstvu na radu i očuvanju radno-socijalnog mira (Korisni saveti u vezi sa primenom rdanog zakonodavstva). Nakon predstavljanja publikacije, diskutovalo se o problemima u primeni radnog zakonodavstva. Okrugli sto je takođe bio prilika da poslodavci izlože svoje primedbe i predloge za kvalitetnije uređenje ove oblasti, ali i privrednog ambijenta uopšte. S obzirom da je ovih dana aktuelna tema nova minimalna cena rada po radnom času u Srbiji za 2020. godinu, iskoristili smo priliku da čujemo stavove poslodavaca o istoj.

S obzirom na istek važenja pojednih granskih kolektivnih ugovora i pripreme za početak pregovora sa sindikatima, neki od poslodavaca želeli su da iznesu svoja mišljenja oko uređenja pojedinih pitanja u kolektivnim ugovorima od kojih su neka bila vezana za regulisanje dužine godišnjih odmora, raspodelu radnog vremena, kao i bezbednost i zdravlje na radu.

U drugom delu događaja, organizovan je trening na temu lakše primene radnog zakonodavstva, sa težištem na pravima i obavezama u slučaju prestanka radnog odnosa i to naročito otkazom ugovora o radu od strane poslodavca.

Okrugli sto sa treningom je održan 14. avgusta 2019. godine (sreda) sa početkom u 10.00 časova.

 

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *