Subvencije za turističke agencije

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija raspisalo je javni poziv za dodelu subvencija za pomoć turističkim agencijama i  organizatorima turističkih putovanja  koji su tokom proteklog perioda imali izuzetne teškoće i prepreke u poslovanju usled krize izazvane pandemijom.

Subvencije koje se dodeljuju predviđene su za pokriće troškova u vezi obezbeđenja garancije putovanja, a isplata će se vršiti u zavisnosti od kategorije licence.

Javni poziv za dodelu subvencija za podršku radu turističkih agencija organizatora turističkih putovanja zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 možete videti ovde

Napominjemo da je ovaj sektor imao ozbiljne gubitke u poslovanju tokom 2020. godine. Prema podacima kojima raspolaže Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS)  od 15. marta 2020. godine su izbrisane 94 agencije, od čega 20 organizatora putovanja, dok je rad prekinulo 105 privrednih subjekata, među kojima je 10 organizatora putovanja.

Tokom 2021. godine ovaj sektor beleži blagi oporavak, ali se njihovo poslovanje nije vratilo na nivo od pre krize izazvane virusom COVID-19. Prema podacima Republičkog Zavoda za statistiku u Republici Srbiji u septembru 2021. godine, u odnosu na septembar 2020. godine, broj dolazaka turista veći je za 31,8%, dok je broj noćenja veći za 20,4%. U septembru 2021. godine, u odnosu na septembar 2020. godine, broj noćenja domaćih turista manji je za 5,4%, dok je broj noćenja stranih turista veći za 185,6%.

Pravo na podnošenje zahteva ima privredno društvo, drugo pravno lice ili preduzetnik koji poseduje lecencu ili je u 2021. godini posedovao licencu, a koji je Agenciji za privredene registre podneo zahtev za izdavanje nove licence.

Unija poslodavaca Srbije je u više različitih inicijativa predlagala pomoć i podršku sektoru turizma i ugostiteljstva i očekujemo da će se i ostali predlozi usvojiti, a koji podrazumevaju dugoročne mere za oporavak preduzeća i izlazak iz krize.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *