Stav Unije poslodavaca Srbije nepromenjen – Minimalna cena rada maksimalno raste do 6%

Na okruglom stolu koji je za ključnu temu imao približavanje stavova socijalnih partnera o rastu minimalne cene rada Unija poslodavaca Srbije je ostala pri stavu da rast može biti maksimalno 6 odsto uz uvažavanje višegodišnjih zahteva poslodavaca da se poresko opterećenje na zarade umanji.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije, Miloš Nenezić je istakao da je za rast minimalne cene rada veće od 6 odsto neophodno poboljšati privredni ambijent.

“Neophodno je prihvatati preporuke privrede koje se tiču poboljšanja privrednog ambijenta i unapređenja obrazovnog sistema, kako bi se stvorili kadrovi za buduće tržišne izazove”

Predsednik Unije poslodavaca Srbije je podsetio učesnike okruglog stola da je u prethodnom periodu naša organizacija podnela 17 inicijativa koje imaju za cilj bolje funkcionisanje privrede, ali i zatražio korenitu reformu obrazovanja, kako bi privreda dobijala adekvatne kadrove.

Na okruglom stolu je učestvovao  Ministar finansija, Siniša Mali koji je izjavio da se posebno sluša reč radnika i sindikata i da se u ministarstvu sagledavaju mogućnosti da rast minimalne cene rada bude dvocifreno povećanje. Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je rekao da bi minimalna cena rada trebalo da se poveća, ali u realnim okvirima. On je istakao da su najvažniji resurs države ljudi, na šta direktno utiče i minimalna zarada.

Zoran Stojiljković, predsednik sinidkata Nezavisnost, izjavio  je da su se pre dve godine dogovorili da će u roku od dve godine minimalac stići minimalnu potrošačku korpu koja će tada biti oko 38.000 dinara.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je  dodao je da je visina minimalca i dalje relativno niska, i podsetio da je svrha minimalne zarade nekada bila da se isplaćuje u preduzećima koja imaju problema u poslovanju, a da je danas prima 350.000 ljudi i ima potpuno drugačiju ulogu.

 

 

 

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *