Šta donose nove mere?

Najnovije mere Vlade Republike Srbije, koje važe od danas a primenjuju se do 15. decembra, za brojne poslodavce iz sektora trgovine, ugostiteljstva ali i drugih uslužnih delatnosti ograničavaju radno vreme.

Od petka do 17 časova do ponedeljka u 5 časova nije dozvoljen rad:

  • kafićima, restoranima, barovima, noćnim klubovima i splavovima, kao i tržnim centarima, prodavnicama garderobe, kladionicama, kockarnicama, dečijm igraonicama, frizerskim i kozmetičkim salonima, salonima za negu lepote kao i  objektima iz oblasti sporta i rekreacije kao što su teretane, fitnes centri, bazeni, spa centri, baloni za fudbal, košarku, tenis ili bilo koji drugi rekreativni sport.

Svim ovim objektima dozvoljeno je da rade isključivo radnim danima od 5 ujutru do 17 časova.

Onim ugostiteljskim objektima, koji pak obavljaju delatnosti dostave hrane dozvoljen je rad 24 časa, sedam dana u nedelji, kao i ostalim privrednicima čija je to osnovna delatnost, a izuzetak predstavljaju  i oni restorani i barovi koji se nalaze u okviru hotela i privatnih smeštaja. Oni  će pak svoje usluge moći da pružaju isključivo registrovanim i prijavljenim gostima do 21 čas svakoga dana.

Sportski objekti moći će se koristiti i vikendom isključivo za treninge i održavanje isključivo registrovanih takmičenja u nadležnosti nacionalnih sportskih saveza.

Prodavnice prehrambene industrije, trgovinske radnje, maloprodajni objekti kao i trafike, kiosci i slično gde se po pravilu ne ulazi u objekat prilikom kupovine, mogu raditi, kako radnim danima, tako i vikendom, do 21 čas.

Svakog radnog dana do 21 čas, a subotom do 17 časova mogu da rade:

  • pet shopovi
  • servisi bele tehnike, tehnički servisi, krojači, obućari i staklorezačke radnje, odnosno objekti i radnje u kojima se pružaju usluge pri čijem vršenju nije potrebno prisustvo korisnika ili su prisustvo i kontakt ograničenog trajanja
Pijace ce biti otvorene i u danima vikenda od 6 časova ujutru do 15 časova, dok će bez ograničenja i svakoga dana u nedelji  i dalje će moći da rade apoteke i benzinske pumpe (kada je u pitanju delatnost prodaje goriva), kao i ordinacije i laboratorije koje pružaju medicinske usluge.

Za sve objekte i ustanove iz oblasti kulture kao što su bioskopi, pozorišta, muzeji i galerije radno vreme je biće ograničeno do 17 časova svakog dana u nedelji, što znači da će pomenuti objekti i ustanove moći da rade i tokom vikenda.

Iz Vlade Republike Srbije poručuju da su nove mere donete sa ciljem svođenja socijalnih kontakata na apsolutni minimum, uz nadu da će to odraziti na smanjenje broja  zaraženih građana koronavirusom i upozoravaju na to da će nadležne inspekcije i komunalna milicija strogo  kontrolisati poštovanje ovih mera.

Za sve poslodavce i odgovorna lica u pomenutim objektima i ustanovama,  kao i sve građane koji koriste njihove usluge i dalje su na snazi propisane epidemiološke mere i preporuke, koje između ostalog predviđaju obavezno  nošenja maske u svim zatvorenim prostorima,  kao i na otvorenom prostoru kad god nije moguće održati propisanu distancu, držanje odstojanja od drugih ljudi od najmanje 1.5 metar, dezinfekcija svih površina, često provetravanje prostorija, redovno pranje ruku i dostupnost dezinfekcionih sredstava za korisnike i potrošače.

.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *