Srpska privreda i ukrajinska kriza

Stručnjaci u svetu procenjuju da će uprkos ratu u Ukrajini doći do rasta globalne ekonomije, ali isto tako tvrde da će se posledice ukrajinske krize osetiti širom sveta. Težina posledica biće u direktnoj vezi sa dužinom trajanja ratnih dešavanja usled čega se trenutna tržišna kretanja mogu posmatrati kao “privremeni šok”. Ako rat potraje, procene su da će posledice biti dramatične i to ne samo za Rusiju i Ukrajinu već za globalnu ekonomiju.

Među prvim  posledicama ruske invazije sa kojima se suočavaju firme iz Srbije su  problemi sa plaćanjem i transportom robe i sirovina koju je postalo nemoguće prevoziti najkraćim putem kroz Ukrajinu. To je dovelo i do rasta cena sirovina, proizvoda i usluga.

Na meti ukrajinske krize su izvozno orijentisane kompanije koje u najvećem obimu posluju sa Rusijom i Ukrajinom i koje se suočavaju sa  problemima vezano za platni promet koji ne funkcioniše, a planirani izvoz i ugovorena roba ostaju bez mogućnosti plasmana.

Pored ovih negativnih posledica privrednici u Srbiji prepoznali su i novu šansu koja se za njih otvorila usled ekonomskih sankcija koje su zemlje EU uvele Ruskoj Federaciji. Otvorio se prostor i šansa za naše proizvođače i veletrgovce. Posebno za premijum program, poput alkoholnih pića i konditorskih proizvoda.

Душко Марјановић, из Сектора за трговину Уније послодаваца Србије, објашњава да је сада руско тржиште у већем обиму непокривено и када је реч о врсти и количини производа. Он истиче да њихове трговачке компаније траже од својих колега у Србији да им обезбеде робу и то не само широке потрошње, као што су храна, пиће, козметика, кућна хемија, већ и премијум производе.

Evropska unija i dalje je najvažniji trgovinski partner Srbije, ali je u proteklom periodu zabeležen i rast trgovine sa Ukrajinom i Rusijom. Prema podacima Privredne komore Srbije u 2021. godini, izvoz u Rusiju povećan je za 9,3 odsto u odnosu na godinu ranije, a za isti period, Srbija je u Ukrajinu izvezla  za 45 odsto više u odnosu na 2020. godinu, a uvoz je porastao za 61 odsto.

Imajući u vidu posledice ukrajinske krize koje će se svakako odraziti i na našu privredu važno je da pokrenemo dijalog kako bi prepoznali potencijalne izazove, predložili preventivna rešenja i prepoznali nove šanse za poslodavce u Srbiji. Pozivamo Vas da uzmete učešće na konferenciji Unije poslodavaca Srbije ” Kako će se ukrajinska kriza odraziti na srpsku privredu'” koja se organizuje u petak 15. aprila sa početkom u 12.00 časova a koju možete pratiti i preko zoom aplikacije. Na konferenciji će nam o posledicama ukrajinske krize govoriti :

  • Jovan Zubović, direktor Instituta ekonomskih nauka
  • Silvija Herceg, zamenica direktora Confindustria Serbia
  • Bojan Stanić, pomoćnik direktora za analitiku Privredne komore Srbije
  • Jelica Minić, predsednica Evropskog pokreta u Srbiji
  • Centar za visoke ekonomske studije (Ceves)
  • Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *