Specifične odlike ugovora o radu – fleksibilan rad

U hotelu Moskva je održana radionica sa temom “Specifične odlike ugovora o radu – fleksibilan rad“ za socijalne partnere, a iskustva iz Slovenije sa učesnicima je podelio i Jože Smole, generalni  sekretar Asocijacije poslodavaca Slovenije.

Na skupu su predstavljeni uporedni primeri iz zakonodavne prakse Republike Slovenije i Republike Srbije koji se tiču regulisanja specifičnih odlika ugovora o radu kao i zakonska regulativa i ograničenja agencija za zapošljavanje u cilju sprečavanja mogućih zloupotreba (kako bi se njihovo poslovanje uvelo u zakonske okvire).

Problem zapošljavanja mladih u Republici Sloveniji i u Republici Srbiji zasniva se na zapošljavanju u smislu zaključenja neadekvatnih ugovora koji, s jedne strane stvaraju nestabilnost i nesigurnost, a s druge strane stvara poremećaje na tržistu rada. Treba težiti “fleksigurnosti” koja podrazumeva fleksibilnost zapošljavanja kao i postojanje mogućnosti prelaska sa jednog posla na drugi.  U Strategiji za zapošljavanje mladih 2011-2020. godine za Republiku Srbiju navedno je da naše zakonodavstvo treba u potpunosti da usvoji diskurs “fleksigurnosti“.

Na skupu je zaključeno da je potrebno organizovati radionice između predstavnika poslodavaca i radnika i na osnovu primera koje je izneo generalni sekretar Jože Smole da je potrebno jačati socijalni dijalog između partnera u cilju postizanja efikasnijeg dogovora.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *