Socijalnim dijalogom kroz digitalnu i zelenu tranziciju

Trenutno se na nivou EU vode pregovori izmednju BusinessEurope evropske organizacije poslodavaca, Evropske konfederacije sindikata (ETUC) i Evropske komisije, oko revizije Direktive EU koja se odnosi na funkcionisanje Evropskih radničkih saveta.

Poslodavci Evrope  su uvereni da su radnički saveti korisno orudje u velikim transnacionalnim.kompanijama za unapredjenje zajedničkog razumevanja pitanja u vezi sa zaposlenjem, (i uslovima rada), izmedju menadžmenta i zaposlenih.

Ali u vremenima globalne političke krize, visoke inflacije i brzih promena tehnologije, evropski poslodavci izražavaju zabrinutost da bi se strožijom regulacijom za EU kompanije u ovoj oblasti uticalo na smanjenje njihove konkurentnosti u odnosu na američke i azijske, pogotovo što se ove trenutno ne opterećuju visokom cenom energenata.

Uzimajući u obzir istorijski trenutak u kojem ne bi trebalo posezati za radikalnijim promenama koje bi uticale na industrijske odnose, predlaže se kao pomoćno rešenje izrada vodiča o najboljim praksama u oblasti ERS. I ističe se, da ovakva vrsta pitanja, koja se tiču kompanija i zaposlenih, treba da se reše kroz bipartitni socijalni dijalog BusnessEurope i reprezentativnih organizacija zaposlenih na evropskom nivou.

U tom smislu, organizovan je sastanak između predstavnika poslodavačkih organizacija i sindikata iz Poljske, Španije, Portugalije, Slovačke, Turske i Srbije, u okviru projekta Efikasni evropski radnički saveti koji dobro funkcionišu u eri posle pandemije Covid -19. Na sastanku su, kao delagati iz Srbije, učestvovali predstavnici Unije poslodavaca Srbije i Samostalnog sindikata metalaca Srbije. Sastanak je bio prilika da socijalni partneri razmene svoja mišljenja i iskustva u ovoj oblasti, približe svoje pozicije u smislu kreiranja najboljeg rešenja koje će unaprediti poslovanje evropskih kompanija i očuvati dostojanstvo na radu zaposlenih, odnosno omogućiti da zelena i digitalna tranzicija bude i pravedna.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *