SOCIJALNI DIJALOG U SEKTORU TURIZMA I UGOSTITELJSTVA I ISKUSTVA I PRAKSA EU

U okviru projekta “Turizam su ljudi” održana je radionica za poslodavce i sindikate pod naslovom “Socijalni dijalog u sektoru turizma i ugostiteljstva i EU iskustva i praksa”. Osnove ovog dijaloga na nivou EU su predstavili gospođa Kerstin Hovald (Evropeska federacija sindikata hrane, poljoprivrede i turizma) i gospodin Anže Hiršl iz Asocijacije poslodavaca Slovenije, a potom je predstavljen rad ostalih stejkholdera koji oblikuju poslovni milje ovog sektora: Ministarstvo turizma, Turistička inspekcija, Inspekcija rada, Turistička organizacija Srbije i Privredna komora Srbije.

 

Glavni zaključak radionice je da je očito potrebno organizovati ovakve radionice i bilateralne razgovore između predstavnika poslodavaca i radnika s obzirom na to da postoje mnoge goruće teme i pitanja koja guše razvoj ovog, važnog po srpsku privredu, sektora. Poslodavce, sa jedne strane, guše fiskalna i parafiskalna opterećenja, neformalna ekonomija, administrativne barijere i česte promene zakona. Sindikati su, sa druge strane, nezadovoljni činjenicom da ne postoji kolektivni ugovor za ovaj sektor, da se cena minimalne zarade nije dugo menjala i izrazili su svoju bojazan zbog zloupotrebe rada preko agencije. Problem kvalitetnog obrazovanja i nedostatka praktičnog znanja koje ide u korak sa potrebama sektora, naročito među mladima, je takođe obostrano prepoznat. Isto tako, obe strane su potvrdile svoje nezadovoljstvo zbog činjenice da ministarstva i druge vladine institucije još uvek formiraju politike bez konsultacija sa socijalnim partnerima i ne uzimajući u obzir razloge njihove brige i predloge.

 

U finalnom delu poslodavci i sindikati su još jednom pozvani da se češće sastaju i izražena je nada da će ova radionica pokrenuti diskusije među socijalnim partnerima u nadolazećim mesecima.

 

euUz finansijsku podršku EU

 

 

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *