Sinergija obrazovanja i privrede u cilju održivog razvoja drumskog saobraćaja i transporta

Ovaj događaj predstavlja drugi po redu susret predstavnika institucija, obrazovnih ustanova, stručnjaka i privrede i njenih krovnih organizacija iz oblasti saobraćaja, transporta i logistike, osmišljen sa ciljem razmene rezultata i iskustva proisteklih iz teorije i prakse. Skup ima i međunarodni karakter, s obzirom na to da su prisutni učesnici iz Mađarske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Slovenije, Amerike.

Pored povezivanja, cilj ovog skupa je i unapređenje saradnje visokoškoskih ustanova sa privredom radi realizacije programa dualnog obrazovanja i kontinualnog ažuriranja znanja i veština koja se stiču kroz visoko obrazovanje u skladu sa sadašnjim zahtevima i budućim trendovima razvoja privrede.

Ispred Unije poslodavaca Srbije prisutne je pozdravio Zoran Netković, predsednik Sektora saobraćaja UPS i direktor Kompanije “AGENT Plus”, koji je istakao da privreda od sistema obrazovanja očekuje kvalitet i kvantitet, te je ukazao na važnost povezivanja teorije i prakse, kako bi rezulati našli primenu u praksi.

Skup je bio prilika za stručnjake da prezentuju rešenja iz svojih sredina i kompanija. Na taj način se stručna javnost najbolje upoznaje sa konkretnim merama koje su se pokazale kao uspešne.

Pored stručnjaka iz privrede svoje radove su predstavili i uspešni studenti što je u duhu ideje organizatora o sinergiji obrazovanja i privrede, i predstavlja odličnu priliku za mlade inženjere da predstave svoje razmišljanje i inovativne ideje. Svi radovi su podeljeni u četiri sekcije: Transport, logistika i špedicija; Urbana mobilnost; Bezbednost saobraćaja i obuka vozača i Vozila i upravljanje radom voznih parkova.

U okviru Sekcije Urbana mobilnost, Goran Aleksić, član Izvršnog odbora Unije poslodavaca Srbije i direktor Poslovnog udruženja drumskog saobraćaja Srbijatransport, je upoznao prisutne sa neophodnošću digitalne transformacije i načinom kako ona može da unapredi javni prevoz putnika i konkurentnost ovog dela privrede.

Ceo događaj je bio prilika da se podvuče značaj kvaliteta obrazovanja, institucija i infrastrukture za pametni razvoj prirede i društva, do kojeg će se doći samo kroz socijalno partnerstvo, razmenu informacija i predloga, odnosno incijativa zasnovanih na argumentima.

Skup je održan u organizaciji Akademije tehničkih i strukovnih studija Beogarad uz podršku Ministarstva prosvete, Konferencije akademija i viskih škola Srbije, Inženjerske akademije Srbije, Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, Unije poslodavaca Srbije, Privredne komore Srbije, Logističkih centara Srbije, Gradske uprave grada Beograda – Sekretarijata za saobraćaj, Poslovnog udruženja drumskog saobraćaja Srbijatransport, Poslovnog udruženja Međunardoni transport Poslovnog udruženja Privredna komora autoškola Srbije, Portala Pluton logistics, Portala Balkan Traffic, kao i sponozora skupa SRBIJATRANSPORT i kompanija SRBOLAB, ELCOM BGD, Macchina Security, Company Model 5, Selma Subotica, Pink Taxi, NTS, ARUP, SKY Tehnologies, Quina, Logistic House, FERCAM Logistic & Transport, Restitucija doo, ASS Timfruit, EURO ŠPED Prokuplje, MK Gradnja doo, ROADMASTER i BUKOVICA.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *