Sindikati: Naglo poskupljenje struje za preduzeća ugrožava standard građana

Socijalno-ekonomski savet jedoglasno je podržao zahtev da se, u razgovoru sa ministarstvima finansija i energetike potraži način za postepeno i kontrolisano poskupljenje struje za preduzeća, umesto najavljenog naglog skoka cene koji bi mogao da ide i više od 100%. Predstavnici sindikata su ocenili da bi poskupljenje struje samo u prvom redu pogodilo preduzeća, ali da bi zatim neminovno ugrozilo životni standard svih građana.

„I bez najavljenog poskupljenja struje, stoji činjenica da je minimalna cena rada određena na osnovu parametara iz aprila meseca, a svedoci smo da u međuvremenu poskupljuje hrana, građevinski materijal. Najavljeno poskupljenje struje za privredu pogubno će uticati na standard građana“, rekao je posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta Goran Milić, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

„Poskupljenje struje samo u prvom momentu će se odraziti na preduzeća, neka to neće izdržati, neka će udar amortizovati odricanjem od dela dobiti. Ali dugoročno, poskupljenje struje će dovesti do poskupljenja proizvoda i urušavanja standarda građana“, rekla je Čedanka Andrić, predsednica Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost.

Na 108. sednici Socijalno-ekonomski savet dao je mišljenje o Nacrtu zakona o bezbednosti na radu sa pratećim pravilnicima  i stavio van snage Nacrt zakona o radnom angažovanju na sezonskim i drugim povremenim poslovima u određenim delatnostima.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *