SES podržao inicijativu za sveobuhvatnu reformu obrazovnog sistema Srbije i kontrolisano povećanje cene električne energije za preduzeća

Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije na današnjoj sednici podržao je inicijativu za reformu obrazovnog sistema, sa osnovnim ciljem da se on prilagodi realnim potrebama privrede i društva u celini.

„Podizanje obrazovnog nivoa stanovništva, naročito u pravcu veće zapošljivosti, pitanje je od opšteg nacionalnog interesa, ali istovremeno predstavlja i ekonomski, i socijalni izazov“, navodi se u inicijativi koju je pokrenula Unija poslodavaca Srbije.

„Mi danas imamo pojedina međurešenja koja predstavljaju pomoć, kao što su dualno obrazovanje ili program Moja prva plata. Međutim, to nije konačno rešenje, nama je potrebna sveobuhvatna reforma sistema obrazovanja koji će da bude prilagođen potrebama društva i privrede“, izjavio je posle sednice predsedavajući Socijalno-ekonomskim savetom i predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić, predsednik Unija poslodavaca Srbije.

Predstavnici države, sindikata i poslodavaca u Socijalno-ekonomskom savetu saglasili su se da je nužno dugoročno planirati obrazovanje, u skladu sa potrebama koje na srednji i drugi rok iskažu privredni subjekti i društvene institucije, a koje bi bile uključene u sveobuhvatnu nacionalnu strategiju.

Socijalno-ekonomski savet je danas prihvatio i inicijativu privrede za kontrolisano povećanje cene električne energije za preduzeća.

„Privredni subjekti uglavnom imaju zaključene ugovore sa Elektroprivredom Srbije do kraja ove godine, a nekima je ugovor već istekao i struju plaćaju po novim cenama. Poskupljenje je drastično, ide i preko 100% i odgovorno tvrdim da je to skok troškova koji dobar deo preduzeća neće moći da izdrži“, rekao je predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta Miloš Nenezić. „To nije problem samo za privredu, to vodi ka spirali koja će se preneti na celo društvo, jer sledi skok cena proizvoda, samim tim i ugrožavanje životnog standarda stanovništva. Neophodno je da država reaguje brzo i efikasno, kao što je reagovala i tokom pandemije, kako ne bismo urušili stabilnost koju smo uz puno truda gradili poslednjih godina“.

Upravo zbog najavljenog skoka cene električne energije, kao i zbog još dve incijative: da se smanji akciza na gorivo za preduzeća koja se bave transportom, i da se o promeni minimalne cene rada razgovara dva puta godišnje, a ne jedanput kao do sada – najavljeno je održavanje vanredne sednice Socijalno-ekonomskog saveta u što kraćem roku.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *