Osnovan Sektor medicinske i farmaceutske privrede

Jedan od ključnih ciljeva ovog sektora je potpuna integracija privatnih zdravstvenih praksi u zdravstveni sistem Srbije, zaključeno je na jučerašnjem konstitutivnom sastanku novoosnovanog Sektrora medicinske i farmaceutslke privrede Unije poslodavaca Srbije (UPS).

“Integracija privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi je jedan od najvažnijih ciljeva koje treba da postignemo uz poštovanje kako etičkih tako i profesionalnih standarda. To je u najboljem interesu privrednika koji posluju i pružaju usluge u ovoj delatnosti ali i građana”, istakla je Marija Rabrenović, predstavnica Medigroup. “To će, između ostalog, olakšati aktiviranje kapaciteta privatnog sektora u kriznim situacijama i uključivanje privrednih i strukovnih udruženja u procese donošenja odluka i propisa.

Osnivanjem Sektora medicinske i farmaceutske privrede Unije poslodavaca Srbije (UPS), otvara se mogućnost privrednicima u Srbiji u ovim delatnostima da, udruženi, zajedničkim inicijativama utiču na bolje uslove poslovanja.

Od samog početka delovanja privatne zdravstvene ustanove se suočavaju sa neregulisanim tržištem, velikim brojem ordinacija koje posluju u “sivoj” zoni, zastarelim propisima i zakonskim okvirima. Njihovo sektorsko organizovanje u okviru UPS za cilj ima i unapređenje saradnje i postizanje partnerskog odnosa sa Vladom Republike Srbije i svim relevantnim institucijama koje se bave zdravstvenom zaštitom.

Na konstitutivnom sastanku, koji je inicirao Andreja Brkić, predsednik Izvršnog odbora UPS i direktor preduzeća AB Trade doo, za predsednicu Sektora izabrana je Nataša Zlatarić, direktorka Doma zdravlja EUROMEDIK, kao i članovi Predsedništva.

Predsednica Nataša Zlatarić je pozdravila pozitivne odgovore Vlade RS u vezi sa omogućavanjem privatnim zdravstvenim ustanovama da rade brze testove iz krvi (serološke testove) na korona virus.

“Veliki broj privatnih laboratorija ispunjava sve uslove u pogledu prostora, opreme i stručnog kadra i imaju višegodišnje iskustvo u obavljanju testiranja za sve druge viruse iz oblasti serologije, virusologije i PCR dijagnostike”, navela je Zlatarić i ukazala na mogućnost da i privatne zdravstvene ustanove mogu dati značajan doprinos u sprečavanju i širenju virusa COVID-19.

Na prvom sastanku ovog sektora učestvovali su i dr Vasilije Korugić ispred Poliklinike Tectum MED, koji je izabran za podpredsenika sektora kao i predstavnici preduzeća Farmalogist doo, Mar Medica doo, predstavnici ustanove Medesa Niš, Aqualab doo, HC Poliklinika, HBO Medical Cntar i drugi

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *