Sednica Saveta predsednika BusinessEurope

Danas, 27. novembra 2020.godine, je održana sednica Saveta predsednika organizacija poslodavaca, članica BusinessEurope-a, na kojoj je Uniju poslodavaca Srbije predstavljao Miloš Nenezić.

S obzirom na to da Portugalija početkom sledeće godine preuzima predsedavanje Evropskom unijom, domaćin virtuelnog sastanka je bila organizacija poslodavaca ove zemlje, a mišljenja o aktuelnim temama i prioritetima EU za naredni period su razmenjena i sa Premijerom Portugalije. Tokom diskusije podvučeno je da je bez konkurentnih kompanija nemoguće ostvariti 5 ključnih prioriteta portugalskog predsedavanja, a to su izgradnja  otporne, socijalne, digitalne, zelene i globalne Evropske unije. U tom smislu, važnije je nego ikad ranije da se izbegne nametanje novih troškova i obaveza koje će potkopati njihov oporavak.

Posebna pažnja posvećena je razmeni iskustava o nacionalnim merama preduzetim kako bi se obuzdali negativni efekti COVID-19 pandemije, kako po zdravlje stanovništva tako i po nacionalne ekonomije. Primetna je želja nacionalnih poslodavačkih organizacija da se trenutni zastoj u finaliziranju i usvajanju EU plana za oporavak što pre razreši kako bi se pristupilo i njegovoj primeni.

Za Uniju poslodavaca Srbije, koja je član BusinessEurope-a od 2006. godine, od posebne važnosti tokom sednice je bilo potvrđivanje njenog članstva u ovoj organizaciji, u statusu pridruženog člana, iako Republika Srbija nije članica EU.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *