Sednica Generalnog saveta IOE o novoj realnosti i oporavku privrede

Izazovi nove realnosti za poslodavce i biznise usled COVID-19 i mere za prevazilaženje pandemijom izazvanih kriza i oporavak privrede bile su teme koje su dominirale jučerašnjom sednicom Genralnog saveta Međunarodne organizacije poslodavaca (IOE). Bilo je reči i o saradnji IOE sa Svetskom zdravstvenom organizacijom.

Sednica najvišeg tela IOE-a, (Međunarodne organizacije poslodavaca), održana je online 24. novembra 2020. godine. Uniju poslodavaca Srbije predstavljao je predsednik Miloš Nenezić.

Prvi deo sednice protekao je u svečanom tonu i obeležavanju 100. godišnjice osnivanja ove organizacije, jedinstvene po svojoj prirodi i ulozi. Prikazan je kraći film koji je obuhvatio najvažnije momente iz dugogodišnje istorije koji je bio praćen obraćanjima visokih predstavnika Ujedinjenih nacija u Ženevi, Kantona Ženeva i organizacija poslodavaca ekonomski najsnažnijih zemalja sa svakog kontinenta.

Radni deo sednice bio je obeležen diskusijama o odgovoru IOE-a na izazove nove realnosti za poslodavce i biznise usled COVID-19 i preduzetim merama. U svrhu podrške svojim članovima, IOE je održao brojne virtuelne sastanke i konsultacije sa najvišim čelnicima Ujedinjenih nacija, Međunarodne organizacije rada i drugih, radi predstavljanja stavova i potreba biznisa u novonastalim okolnostima. Takođe je pripremljeno više od 15 različitih dokumenata – smernica, saveta i preporuka za članove i postavljena je digitalna platforma radi brže razmene iskustava o efektima krize i preduzetim merama.

Diskutovalo se o saradnji IOE-a sa Svetskom zdravstvenom organizacijom. Od samog početka pandemije sa njom su uspostavljene redovne konsultacije radi definisanja najboljih preporuka za preduzeća i njihovog odgovora na promenjene uslove bezbednog rada, koje je IOE potom i dostavljao članovima. IOE je takođe redovno prikupljao informacije “sa terena” i izveštavao Svetsku zdravstvenu organizaciju o rezultatima sprovedenih mera.

Migracija radnika je takođe bila tema razgovora, kao svetski, nacionalni i lokalni fenomen. Podvučena je potreba da preduzeća imaju pristup odgovarajućoj radnoj snazi i u okolnostima otežanim pandemijom, kao i da restriktivne mere koje utiču na mobilnost radne snage predstavljaju dodatni izazov za njih.

U završnom delu sednice članovi IOE-a su potvrdili produžetak mandata članova Upravnog odbora za godinu dana. Ovakva odluka je doneta delom zbog nemogućnosti da se sprovedu uobičajene procedure, a delom kako bi se mandat članova Upravnog odbora ubuduće poklapao sa mandatom rukovodstva Međunarodne organizacije rada koja će svoje izbore imati tokom 2021. godine.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije je uputio čestitku IOE-u povodom 100. godišnjice postojanja i uspešnog delovanja, osvrnuvši se na rad ove organizacije koji se odvijao ne samo u kontinuitetu, već i sa velikom predanošću i uspehom.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *