“Sedela sam za mašinom šila sam” – počela obuka za šivenje, modelovanje i konstrukciju odeće

U okviru Programa „Sedela sam za mašinom, šila sam“, počeo je Kurs šivenja i krojenja u trajanju od 35 časova za selektovana nezaposlena lica, odnosno lica koja su izrazila želju da se dokvalifikuju ili prekvalifikuju za posao modelara, krojača i šivača.

Program, pored Kursa, podrazumeva i edukaciju o osnovama dizajna, materijala, rada na industrijskim mašinama, budućnosti tekstilne industrije (Reduce, Reuse and Recycle), osnova preduzetništva, pravnog i ekonomskog aspekta preduzetništva, izrade biznis plana.

Program kursa krojenja i šivenja držaće Milena Čvorović, modna dizajnerka iz Beograda. Ona je osoba sa dugogodišnjim iskustvom u organizaciji i održavanju kurseva šivenja i krojenja, i velikim brojem uspešno obučenih polaznika.

Obuku će pohađati sedam žena, koje pripadaju kategoriji teže zapošljivih sa idejom da pokrenu sopstveni biznis ili da se zaposle kod poslodavca koji se bavi delatnošću u oblasti tekstilne industrije.

Zahvaljujemo se kompaniji Textil iz Užica koja je donirala materijal neophodan za realizaciju obuke šivenja, modelovanja i kontrukcije odeće.

Opšti cilj programa je promocija društveno odgovornog preduzetništva kao prihvatljivog načina ekonomskog aktivizma, kao i promocija preduzetničkog učenja, budućnosti tekstilne industrije i koncepta pravedne tranzicije. Ovim aktivnostima i rezulatitma, želimo da damo svoj pečat održivom privrednom razvoju i promovisanju privrednog prostora Grada Beograda kao respektabilne investicione, ali i turističke destinacije.

Svedoci smo i da se naš Grad ubrzano naseljava i izgrađuje i da postoji uvećana potreba za različitim proizvodima od tekstila. Potražnja je za odevnim predmetima, kućnim tekstilom, različitim torbama, (s obzirom na činjenicu da plastične kese nisu ekološki prihvatljive), pa do proizvoda namenjenih kućnim ljubimcima. Isto tako Grad postaje sve atraktivniji za turiste, koji žele da ponesu originalne poklone iz njega. A vraća mu se i stari sjaj prestonice mode, nedelje mode i modnih revija, i tako se naši dizajneri svrstavaju rame uz rame sa svetskim imenima.

Sve navedeno nam govori da u Beogradu tržište za modelare, krojače i šivače tekstila ima budućnost, ali da nedostaje stručni/obučen kadar, te da je licima sa ovim znanjima i veštinama obezbeđena svetla poslovna perspektiva, a takođe i visoka zarada – kroz zaposlenje na osnovu iskazane potrebe poslodavaca, ali ponajviše kroz pokretanje sopstvenog biznisa sada ili u budućnosti.

Obuku pod pokroviteljstvom Sekretarijata za privredu Grada Beograda realizuje Unija poslodavaca Srbije.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *