Sastanak u Tirani

Na poziv Slovenačkog udruženja poslodavaca u Tirani je organizovan sastanak gde su učešće uzele poslodavačke i sindikalne organizacije Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Hrvatske sa ciljem da se razmene iskustva u oblasti uspostavljanja ravnoteže između posla i porodičnog života i rodne ravnopravnosti. U prethodnoj godini  realizavana su nacionalna istraživanja o rodnoj ravnopravnosti i  usklađenosti radnih obaveza sa porodičnim kroz analizu sastanak u tiranizakonodavnog okvira, kolektivnih ugovora, praksom u kompanijama i sl. Ideja je da se ova istraživanja publikuju i javno predstave. Na sastanku u Tirani diskutovalo se o mogućoj  listi preporuka koje će se  fokusirati  na zakonodavstvo, kolektivne ugovore kao i preporuke na nivou kompanija.

U oblasti zakonodavstva, a na osnovu pristiglih nacionalnih izveštaja zemalja učesnica, preporuke polaze od uvođenja prava na odsustvo  oca posle rođenja deteta (porodiljsko odsustvo)u onim zemljama gde ovo pravo nije usvojeno, pristupačni i kvalitetni servisi i podrška za negu dece ranog uzrasta, jednaka zarada žena i muškaraca za isti posao koji obavljaju.

U oblasti kolektivnih ugovra preporuke se odnose na:

-Rad od kuće-rad na daljinu (ili deo radnog vremena) za zaposlene radi roditeljskih obaveza;

-Ograničenje u pogledu postavljanja zaposlenih roditelja sa decom ispod 3 (6) godina na drugo radno mesto ;

-Fleksibilno radno vreme;

-Ograničenja u pogledu rada vikendom za zaposlenog koji ima dete mlađe od 3 godine, trudnicama, dojiljama;

-Pravo na korišćenje, odsustva, godišnjeg odmora i slično.

 

Tokom sastanka u Tirani, prof.dr Ermira Qosja predstavila je aktuelnu situaciju u Albaniji u oblasti rodne ravnopravnosti. Njena prezentacija je prepoznala žene u Albaniji kao nov potencijal  koji je osnažen i koji u sve većoj meri uzima učešće u privrednim aktivnostima. Žena je manje na rukovodećim pozicijama u  odnosu na pripadnike muškog pola, a još uvek nemaju zavaničnu statistiku koja se bavila visinom zarada žena i muškaraca na istim pozicijama.

Imali smo priliku i da upoznamo ženu preduzetnicu koja vrlo uspešno vodi sajt koji se bavi mladim ljudima u Albaniji i ima za cilj da im obezbedi kvalitetne informacije iz oblasti obrazovanja i zapošljavanja.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *