Ugostitelji predlažu mere za opstanak i mere za oporavak

Članovi Sektora turizma i ugostiteljstva Unije poslodavaca Srbije su ukazali na ključne probleme sa kojima se susreće njihova struka.  Sastanak članova je održan na poziv Stevana Rodića, predsednika Sektora turizma i ugostiteljstva u Staroj Kapetaniji u Zemunu. Vođeni isključivo ekonomijom, uz puno razumevanje svih preduzetih mera  ugostitelji su podelili svoja iskustva i izneli pojedinačne predloge za izlazak ovog sektora iz krize.

U cilju zaštite stanovnistva od virusa COVID- 19  i  u želji da se ispoštuju sve mere i preporuke Kriznog štaba, a koje ova privredna grana prihvata kao obavezujuće, na održanom sastanku razgovaralo se o načinima na koji je moguće ublažiti negativne posledice.  

Predstavnici udruženja ugostitelja Niša izneli su stav o neophodnosti nastavka daljih direktnih finansijskih podsticaja navodeći primere iz drugih zemalja.

“Austrija je smanjila PDV sa 20% na 5% uz otpis poreza i doprinosa i dodelila bespovratnu pomoć poslodavcima u iznosu od 10.000-50.000 evra. Nemačka je smanjila PDV sa 19% na 7% i preuzela na sebe isplatu 80% zarade bez plaćanja poreza i doprinosa sa trajanjem do 1.jula 2021.godine i  opredelila 940 miliona evra u ovoj godini za pomoć hotelijerima,ugostiteljima i tur-operaterima.”Bojan Mitić, Udruženje ugostitelja Niša

Predstavnici Udruženja ugostitelja Novog Sada UGONS 1946 ističu drastično smanjenje kapaciteta rada ugostitelja koji je praćen konstantnim apelom građanstvu da se ne posećuju ugostiteljski objekti jer su izvori zaraze. U takvim uslovima nemoguće je poslovati i pri tom izmirivati sve obaveze i to u punim iznosima.

“Hitno treba definisati objedinjene zahteve i to one urgentne, neophodne za opstanak ugostitelja kao i predloge dugoročnih mera za oporavak turizma i ugostiteljstva “ Miša Relić, Bitefartcafe

Deo predloga o kojima se diskutovalo uključuje:

 • Produžetak radnog vremena u zatvorenom prostoru i baštama
 • Dozvoliti da više ljudi može da boravi u zatvorenom prostoru ukoliko za to postoje uslovi
 • Nastavak direktnih finasijskih podsticaja
 • Potpuno ukidanje pojedinih taksi i smanjenje za 50% obračun i obaveze plaćanja GPRS-a, SOKOJ-a, OFPS-a
 • Odlaganje plaćanja ekološke takse
 • Umanjenje  komunalnih troškova
 • Umanjenje zakupa javnih površina
 • Umanjenje PDV-a na hranu i piće u ugostiteljskim objektima
 • Omogućiti korišćenje subvencija i objektima koji nisu kategorizovani (konaci, pansioni i sl)
 • Ukinuti kaznenu politiku zatvaranja ugostiteljskih objekata i pojačati kontrolnu funkciju i visinu sankcija
 • Obratiti posebnu pažnju na formalno, stručno obrazovanje kadrova
 • Omogućiti subvencije za zapošljavanje u delatnosti ugostiteljstva

U želji da zajedno, udruženi kroz institucije sistema ostvare svoja prava, ugostitelji su formirali užu radnu grupu, a konkretni zahtevi prema Vladi Republike Srbije će se definisati u narednoj nedelji. 

Ovako formirana radna grupa ima za cilj da formuliše sve one mere koje su hitne i neophodne za ublažavanje negativnih posledica po poslovanje izazvanih pandemijom, kao i mere koje će u dužem vremenskom periodu pomoći oporavak Sektora turizma i ugostiteljstva u Srbiji.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *