Saradnja Unije i Rotary zajednice – od lokalnog do republičkog nivoa

Unija poslodavaca Srbije i Rotary District 2483 najavili su bližu, aktiviniju i sadržajniju saradnju ove dve organizacije, sa zajedničkim ciljem da poboljšaju uslove za poslovanje i doprinesu lokalnom razvoju zajednice. Na konferenciji održanoj u hotelu Crowne Plaza u Beogradu predstavnici obe strane bili su jednoglasni u oceni da postoji veliki prostor za sinergiju Unije i Rotari zajednice i nagovestili prve zajedničke korake.

“Treba se podsetiti da je Unija poslodavaca Srbije jedina reprezentativna organizacija poslodavaca i kao takva jedina ima pravo da učestvuje u radu određenih institucija, kao što su Socijalno-ekonomski savet, PIO fond, Nacionalna služba za zapošljavanje i druge. To je jedan od razloga što vidim veliki prostor za sinergiju naše dve organizacije, kojom možemo da poboljšamo performanse svakog našeg subjekta, preduzeća, ali i privrede Srbije, odnosno naše zajednice u celini”, rekao je predsednik Unije Miloš Nenezić.

“Rotari zajednicu najčešće povezuju sa humanitarnim radom, iako mi delujemo u sedam oblasti, od kojih je jedna – veoma važna – i lokalni ekonomski razvoj. Bez podrške malom i lokalnom biznisu ne bi bilo ni ostalih naših aktivnosti”, rekao je Nikola Božić, guverner Rotari distrikta 2483 za Srbiju i Crnu Goru. “Rotari je spreman da se stavi na raspolaganje, sa svojim kontaktima i pozicijom, a to znači 66 rotari klubova u Srbiji i Crnoj Gori, odnosno 1,4 miliona članova koliko organizacija ima širom sveta.”

“Prvi korak napravili smo prošle godine, potpisivanjem Memoranduma o saradnji naših organizacija. Drugi korak je današnja konferencija kojom tu saradnju produbljujemo. Pred nama je treći korak i on je najvažniji, da formiramo konkretne projekte i sa njima ostvarimo konkretne rezultate, koje će osetiti naši članovi i lokalne zajednice u kojima radimo”, rekao je Aleksandar Radojčić, budući guverner Rotari distrikta 2483.

Prezentirajući mogućnosti za saradnju, Andreja Brkić, predsednik Izvršnog odbora Unije,  naglasio je priliku da sinergijski napravimo značajan napredak za sve. On je predstavio potencijale Unije poslodavaca, ali i potencijale zajedničkog rada Unije i Rotarija.

“Rotari ima razvijenu mrežu klubova i iz dosadašnje saradnje znamo da oni pokazuju značajan aktivizam. To nisu ljudi koji sede skrštenih ruku, već oni koji žele da nešto urade i promene. Tu vidim prostor za razvoj zajedničkog projekta, gde možemo da formiramo lokalne socijalno-ekonomske savete i da direktno radimo na poboljšanju uslova za poslovanje u tim zajednicama”, rekao je Brkić.

“Snaga rotari zajednice je na lokalnom nivou i to ne samo u jednoj lokalnoj samoupravi, već u povezivanju lokalnih zajednica i mogućnosti da projekat koji je zaživeo u jednoj oblasti i pokazao potencijal, bez poteškoća širimo na druge prostore”, rekao je Duško Marjanović, predsednik Komiteta za lokalni ekonomski razvoj Rotari distrikta. “Članovi Rotarija dobijaju priliku da teme sa lokalnih samouprava dižemo i na nivo Republike Srbije, dok sa druge strane Rotari nudi svoje međunarodne konekcije i mogućnost da brzo promovišemo i primenimo dobra iskustva iz sveta, iz EU, iz drugih globalnih organizacija”.

Unija poslodavaca je reprezentativna organizacija poslodavaca i učestvuje u socijalnom dijalogu sa sindikatima i državom. U toj ulozi, Unija pregovara o pitanjima značajnim za poslovanje celokupne srpske privrede. Ovlašćena je za pokretanje zvaničnih inicijativa za izmenu zakonskih i drugih propisa, kao i za zastupanje poslodavaca u međunarodnim organizacijama.

Rotary District 2483 za Srbiju i Crnu Goru posvećen je humanitarnom radu, ali I razvoju lokalne zajednice. Veliku snagu crpi iz velikog broja klubova u obe zemlje i izuzetnog potencijala organizacije koju ima na lokalnom nivou.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *