Sa Direktorom SOKOJ-a o visinama tarife koje se naplaćaju po osnovu javnog saopštavanja muzičkih dela

Na inicijativu članova Unije poslodavaca Srbije koji obavljaju svoju poslovnu delatnost u oblasti ugostiteljstva, organizovan je sastanak sa Dejanom Manojlovićem, direktorom Sokoj-a  i Jovanom Miloševićem, šefom službe za tarife, dozvole i naplatu.

Privrednike je prilično uznemirila informacija o predlogu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o autorskim i srodnim pravima koji je u skupštinskoj proceduri  mimo konsultacija sa Radnom grupom koja je formirana  za izradu pomenutog zakona i bez organizovanja javne rasprave. Diskusija je obuhvatila jedinstven stav ugostitelja da se ovakvi zakoni koji direktno utiču na njihovo poslovanje ne mogu usvajati po hitnom postupku. Poslodavci su posebno nezadovoljni novim rešenjima i predlozima koji direktno poskupljuju troškove poslovanja i koja nisu ekonomski opravdana kao što je razdvajanje dosadašnje objedinjene naplate Organizacije proizvođača fonograma Srbije -OFPS i SOKOJ-a Organizacije muzičkih autora Srbije. Svi učesnici sastanka su se složili da bi ovakav zakon trebalo povući iz skupštinske procedure.

Tokom sastanka najviše vremena je posvećeno pitanjima koji se odnose na način utvrđivanja i visinu tarife-naknade  koju SOKOJ naplaćuje po osnovu javnog saopštavanja  muzičkih dela, kao i o slučajevima kada se plaća “muzički dinar” kod poslodavca koji svoj lokal izdaje fizičkom licu za organizovanje proslava, kako se radi unutrašnja kontrola i druga pitanja od značaja za ovaj sektor.

Zajednički zaključak je da je neophodno uspostaviti  bližu saradnja sa Unijom poslodavaca Srbije kao jedinom reprezentativnom poslodavačkom organizacijom kroz direktno uključivanje u pregovore oko utvrđivanja visine tarife, ali i obezbeđenja popusta za naše članstvo. Zajedničke aktivnosti trebalo bi da obuhvate insistiranje na legalnom radu i borbi protiv nelojalne konkurencije.

 

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *