Radimo zajedno na izgradnji kulture bezbednosti i zdravlja na radu

Bezbednost i zdravlje na radu ima za cilj prilagođavanje posla zaposlenom i svakog zaposlenog njegovom poslu.

Danas, na Međunarodni dan bezbednosti i zdravlja na radu, održana je Svečanost na kojoj su uručena Nacionalna priznanja iz oblasti BZR. Ovom prilikom su, od strane Međunarodne organizacije rada, dodeljene i stipendije studentima za polaganje stručnog ispita za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu, kao i informaciono komunikaciona oprema najboljim preduzećima u ovoj oblasti.

Prema Ustavu Republike Srbije jemstva bezbednosti i zdravlja na radu garantuju svakom pravo na poštovanje dostojanstva ličnosti na radu, bezbedne i zdrave uslove rada, potrebnu zaštitu na radu. Ženama, omladini i osobama sa invaliditetom, omogućuju se posebna prava bezbednosti i zdravlja na radu i posebni uslovi rada, u skladu sa zakonom.

Svečanosti su prisustvovali Darija Kisić Tepavčević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Dunja Cicmil, v.d. direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, Miloš Nenezić, predsednik Unije poslodavaca Srbije, Čedanka Andrić, predsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“, predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije, predstavnik Međunarodne organizacije rada, Jovan Protić, predstavnik Evropske agencije za bezbednost i zdravlje na radu, Mišel Daneli i drugi uvaženi gosti.

Svi prisutni su istakli da se uspešnost sistema bezbednosti i zdravlja na radu zasniva na efikasnim merama koje poslodavci obezbeđuju zaposlenima u cilju prevencije povreda na radu i profesionalnih bolesti. Zaključak je takođe, da i zaposleni istovremeno, svojim stavovima i ponašanjem, utiču na sopstvenu i bezbednost i zdravlje na radu ostalih učesnika u procesu rada, odnosno uživalaca prava na bezbednost i zdravlje na radu.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *