Puna podrška radu lokalnih socijalno- ekonomskih saveta

Republički Socijalno-ekonomski savet daje punu podršku radu lokalnih socijalno-ekonomskih saveta, ocenjeno je danas nakon stručnog skupa sekretara lokalnih socijalno-ekonomskih saveta, koji je održan u Palati Srbija.

Na sednici se govorilo o međusobnom informisanju i koordinaciji rada republičkog, pokrajinskog i lokalnih saveta, aktuelnim pitanjima i problemima u radu lokalnih saveta, kao i o predlogu izmena i dopuna Zakona o socijalno-ekonomskom savetu i Poglavlju 19 pregovora za pristup EU i značaju lokalnih saveta.

Predsedavajući Socijalno-ekonomskim savetom, i predsednik Unije poslodavaca Srbije, Miloš Nenezić je rekao da taj savet funkcioniše sve bolje i da pruža punu podršku radu lokalnih socijalno-ekonomskih saveta. Lokalni saveti su veoma značajni i za lokalne zajednice i za državu, jer zaključke republičkog SES-a treba implementirati u manje sredine. Ukazao je da je suština lokalnog SES-a da u koordinaciji lokalne samouprave, poslodavci i sindikati imaju dogovor o tome kako da privreda bolje funkcioniše, da preduzeća bolje zarađuju, radnici primaju veće i redovnije zarade, a loklalni budžeti ubiraju veće prihode.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević istakla je da su lokalni socijalno-ekonomski saveti osnova svih aktivnosti Socijalno-ekonomskog saveta, budući da ti saveti najbolje znaju kakve su potrebe i koji su izazovi na lokalnom nivou.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković rekao je da je danas veliki dan za socijalni dijalog u Srbiji, dok je potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Goran Milić rekao da je izuzetno značajno što je Kolegijum Socijalno-ekonomskog saveta zauzeo stav da socijalni dijalog treba maksimalno da se podstakne i pomaže u narednom periodu.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *