Prva akcija – olakšice za majke koje se vraćaju na posao

Unija poslodavaca Srbije i Institut za razvoj i inovacije potpisali su danas Memorandum o saradnji. Jedna od prvih zajedničkih akcija ove dve organizacije biće unapređenje položaja žena nakon povratka sa porodiljskog odsustva.

Predlog koji iznose UPS i IRI, a razvijen je uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, je trogodišnje smanjenje doprinosa za penziono, invalidsko i zdravstveno osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti za žene koje se vraćaju na posao. Merom bi bile obuhvaćene i nezaposlene ili neaktivne majke, koje se zaposle do detetove navršene druge godine života. U prvoj godini subvencionisanje obaveznih doprinosa za socijalno osiguranje bi iznosilo 65%, u drugoj 60% i u trećoj 50%. Predloženo umanjenje doprinosa treba da bude kako na teret poslodavca, tako i na teret zaposlenog.

Primera radi, ukoliko je ukupni trošak za poslodavca (bruto 2) zaposlene majke sa neto platom od 57.735 dinara iznosio 92.465 dinara, nakon uvođenja subvencija on će u prvoj godini iznositi 65.454 dinara, u drugoj godini 67.531 dinara i u trećoj godini 71.687 dinara.

Današnjim potpisivanjem Memoranduma o saradnji Unija poslodavaca i Institut za razvoj i inovacije najavljuju početak saradnje na daljem jačanju nacionalne privrede i njene konkurentnosti, unapređenju investicione klime zasnovane na znanju, inovacijama i kvalitetnim poslovima, kao i unapređenju solidarnosti, ravnopravnosti, društva jednakih šansi i inkluziji. Dve organizacije planiraju da zajedničkim aktivnostima, kroz ekonomska istraživanja i preporuke, daju snažnu podršku održivom društveno-ekonomskom razvoju u skladu sa međunarodnim i EU standardima i praksom.

Memorandum o saradnji Unije poslodavaca i Instituta za razvoj i inovacije potpisali su direktor UPS-a Srđan Drobnjaković i direktor IRI-ja Nenad Jevtović.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *